Šampanjac i pljesak za Hrvatsku

U Europskom parlamentu u Bruxellesu za Hrvatsku je otvoren šampanjac u znak dobrodošlice. Otvorio ga je švedski zastupnik Gunnar Hökmark i počastio saborsko izaslanstvo predvođeno Lukom Bebićem. Nazdravili su rezultatima glasovanja parlamentaraca za pristanak na Ugovor o pristupanju Hrvatske Uniji, koji će biti potpisan za osam dana. Pristupni ugovor poduprlo je 564 eurozastupnika, suzdržanih je bilo trideset i dvoje, a protiv 38.

Od 264 člana EPP-a protiv je glasovao samo Herman Winkler iz bivše istočne Njemačke. Od 183 socijalista, četiri ih je bilo protiv, troje iz njemačke Socijaldemokratske stranke, te jedan iz britanskih laburista. Iz liberalne skupine, koja ima 84 zastupnika, protiv je glasovao samo Toine Manders iz Nizozemske. Najviše onih koji su glasovali protiv dolazi iz britanske stranke za neovisnost (UKIP) i talijanske Sjeverne lige te samostalnih zastupnika, koji nemaju zastupničkih klubova. Od ukupno 38 glasova protiv na te tri skupine otpada 29 glasova. Tri glasa protiv došla su iz redova Ujedinjene europske ljevice, skupine koja okuplja krajnje lijeve stranke.

Nakon glasovanja svi su nazočni europski parlamentarci počeli pljeskati, ustali su sa svojih mjesta i okrenuli se prema galeriji na kojoj je bilo izaslanstvo Hrvatskog sabora. Veselim se pozdraviti buduće kolegice i kolege iz Hrvatske u Europskom parlamentu. Veselim se uspjesima vlade. Ne treba zaboraviti da je na putu u EU bivši premijer završio u pritvoru, zemlja je prolazila teške i bolne povijesne procese i tu su rane koje još nisu zacijeljele, izjavio je u Bruxellesu Martin Schultz, predsjednik socijalističke frakcije u Europskom parlamentu.

Bebić je u Bruxellesu rekao da je ovo veliki dan. Čestitam svima koji su sudjelovali u ovom dugom procesu i koji su pridonijeli ovom velikom uspjehu. Zahvaljujem i Europskom parlamentu, rekao je Bebić izražavajući nadu da će hrvatski građani na referendumu velikom većinom poduprijeti pristupni ugovor. Preostao je još formalni pristanak Vijeća EU-a koje će u ponedjeljak dati zeleno svjetlo na Ugovor o pristupanju koji će potom biti potpisan 9. prosinca, neposredno prije početka sastanka Europskog vijeća. Europsko vijeće tada će prvi put zasjedati s 28 zemalja, od kojih će jedna, Hrvatska, imati status promatrača.


"Sretan sam, ponosan i zadovoljan"

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u Opatiji da je sretan, ponosan i zadovoljan što je Europski parlament prihvatio Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Josipović je rekao kako nas čeka formalni dio potpisivanja ugovora, ali i najvažniji dio - referendum. Volio bih da uspije s barem 70 posto, istaknuo je hrvatski predsjednik, koji je u Opatiji bio na otvorenju Savjetovanja Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu.


"Povijesni trenutak koji smo čekali godinama"

Ova vlada je najzaslužnija što Hrvatska postaje 28. članica Unije, a hrvatski jezik 24. službeni jezik EU-a, izjavila je predsjednica Vlade Jadranka Kosor u Novinarskom domu, gdje je u društvu članova Vlade i HDZ-a pratila plenarnu sjednicu Europskog parlamenta u Bruxellesu. Kosor je istaknula da se ostvario san koji smo dugo sanjali i podsjetila na riječi prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana da Hrvatska mora biti u obitelji europskih država i naroda. Upravo prvom hrvatskom predsjedniku i braniteljima, poručila je Kosor, posvećuje ovaj svečani trenutak.

Ovo je važan dan za Hrvatsku koji smo čekali godinama, izjavio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović komentirajući prihvaćanje Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Naglasio je da je takav ishod u EU parlamentu bio očekivan. Na tome se radilo godinama, donijelo se puno zakona. No prave su reforme tek pred nama, te zakone tek treba primijeniti, kazao je. Napomenuo je kako se nada da neće biti problema s ratifikacijama u državama članicama. Ako bude, morat ćemo raditi za Hrvatsku, uvjeravati - ništa nova, kazao je.

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om Vesna Pusić izjavila je da su dva posljednja dana u Europskom parlamentu bila vrlo važna za Hrvatsku te da je na današnjem glasovanju o Ugovoru o pristupanju RH Europskoj uniji postignut vrlo impresivan rezultat. Pred nama su velike zadaće, velike šanse, ali apsolutno otvorena cesta za uspjeh, kazala je.

U videoprilogu poslušajte reakcije Luke Bebića, Željke Antunović, Vesne Pusić, Milorada Pupovca, Marije Pejčinović-Burić i Nevena Mimice.