Dani srpske kulture

Šesti po redu Dani srpske kulture će do 5. prosinca u Zagrebu, Rijeci i Sisku predstaviti najnovija dostignuća srpske kulture. Riječ je o dugoročnom projektu koji jednom godišnje - od 2006. organizira Srpsko kulturno društvo Prosvjeta a od ove godine se program po prvi puta održava i izvan Zagreba.

Svečano otvorenje bit će sutra navečer u zagrebačkome kinu Europi premijerom omnibusa Oktobar (2011), dugometražnoga filma mladih redatelja i redateljica beogradskoga Fakulteta dramskih umetnosti.

U sklopu filmskoga programa bit će prikazani neki od najvažnijih i najgledanijih srpskih filmova - Šišanje, Montevideo-Bog te video, Tilva Roš a čak pet filmova imat će svoju hrvatsku premijeru. Projekcije će se prikazivati u kinu Europi u  18 i 20 sati i sve su besplatne.

U književnome dijelu programa predstavit će se istaknuti srpski književnici i autori nagrađivanih djela - Vladimir Arsenijević i Dragan Velikić, te kultni online književni časopis Betondok.

Glazbeni program predstavlja koncert beogradskog benda Svi na pod i gostovanje DJ Ewoxa.

Program Dana srpske kulture bit će završen 5. prosinca navečer u zagrebačkome teatru &TD gostovanjem predstave beogradskoga teatra Mimart "Odabrani se bude".