Kukuriku koaliciji 79, HDZ-u 42 mandata

Kukuriku koalicija pobjeđuje sa 79 mandata. HDZ osvaja 42 mandata (bez dijaspore).

Laburisti ovajaju sedam mandata, HDSSB četiri, a HSP tri mandata. Jednog zastupnika imali bi HSS, HSLS, nezavisna lista don Ivana Grubišića, BUZ-PGS-HRS Ljube Jurčića i HSP dr. Ante Starčević Ruže Tomašić.

Pokazuje to veliko telefonsko istraživanje agencije Promocija plus, koje se provodilo od 15. do 28. studenog na 8.000 ispitanika. Kada bi se uračunali i glasovi dijaspore, HDZ bi mogao računati na 45 mandata, što je mandat manje nego na izborima 2000.

Na izbore neće izaći 19%, nesigurno 15% birača

Što se tiče rezultata po izbornim jedinicama, uvjerljiva je pobjeda Kukuriku koalicije u 1. izbornoj jedinici. Deset mandata prema HDZ-ova tri. U prvoj mandat osvajaju jedino još Lesarovi laburisti. U Sabor tako ne bi ušli 11. na listi Kukuriku koalicije Ivan Račan te HDZ-ov Radovan Fuchs.

Više nego zadovoljna Kukuriku lista može biti i u 2. izbornoj jedinici, u kojoj osvajaju 9 mandata, HDZ ponovno tri, ali po jedan uzimaju laburisti i HSS, kojemu je to ujedno jedini saborski mandat. Tako bi u Sabor ušao Josip Friščić, a Damir Bajs koji je drugi na listi ne bi.

U trećoj izbornoj jedinici, u srazu Radimira Čačića i Tomislava Karamarka, Kukuriku koalicija dobila bi 10 mandata prema tri HDZ-ova. I ovdje laburisti osvajaju jedan mandat. U Saboru tako ostaje Dragutin Lesar.

U četvrtoj izbornoj jedinici Kukuriku koalicija osvaja 6 mandata, a HDZ 4. Dobar rezultat ima i HDSSB koji osvaja 3 mandata. Jedan mandat osvaja HSP. U Saboru ostaje Daniel Srb.

U petoj izbornoj jedinici, u kojoj je Jadranka Kosor i prva na listi, Kukuriku koalicija i HDZ su izjednačeni s po 6 mandata, a po jedan osvajaju i HDSSB te HSP.

U 6. izbornoj jedinici Kukuriku dobiva dva mandata više od HDZ-a. I tu laburisti osvajaju jedno zastupničko mjesto, baš kao i HSP. U Sabor bi tako na listi HDZ-DC ušla i Vesna Škare Ožbolt, a ne bi ušao Boris Kunst. Anto Đapić u ovoj izbornoj jedinici izborio je svoje mjesto u Saboru, a prva na HSS-ovoj listi Marijana Petir ostala je bez mandata.

U 7. izbornoj jedinici gotovo dvostruko bolji rezultat Kukuriku koalicije - 9 mandata nasuprot HDZ-ova 4. Bez mandata ostao je HDZ-ov Goran Marić. Laburisti u ovoj izbornoj jedinici osvajaju jedan mandat. Svoj mandat nije izborio HSS-ov Božidar Pankretić.

Najbolji rezultat, očekivano, Kukuriku koalicija ostvarila je u 8. izbornoj jedinici. Deset mandata u odnosu na dva HDZ-ova. Po jedan mandat osvojili su laburisti i koalicija stranaka koju vodi Ljubo Jurčić.

U dosad neupitnoj utvrdi HDZ-a, 9. izbornoj jedinici, Kukuriku i HDZ jednaki broj - po 6 mandata. Po jedan mandat dobivaju laburisti te HSLS tako da u Sabor ulazi Dražen Budiša. Nevenka Bečić, sestra splitskog gradonačelnika Željka Keruma, sedma je na listi HDZ-a i, prema ovoj anketi, ne ulazi u Sabor.

U desetoj izbornoj jedinici ista situacija. I Kukuriku koalicija i HDZ imaju po 6 mandata. U Sabor ulazi i nezavisni don Ivan Grubišić te pravaši okupljeni oko Ruže Tomašić.

U videoprilogu pogledajte osvrt političkog analitičara Jaroslava Pecnika o ovim rezultatima!