Zašto su na stolu žito, jabuka i svijeća

Otvorena je Hrvatska kuća Materina priča u kojoj su predstavljeni etnološki izlošci i autentični predmeti iz raznih krajeva Hrvatske, koji simboliziraju tradiciju i bogatstvo hrvatske kulturne baštine.

Hrvatska kuća otvorena je uz potporu Vlade i zagrebačkog gradonačelnika, a idejna začetnica tog projekta je etnodizajnerica Mina Petra. Istaknula je kako će Materina priča predstavljati hrvatsku tradiciju i baštinu kroz edukacijske projekte koji se planiraju kroz godinu.

Temeljni je sadržaj postava Hrvatske kuće etnološka zbirka hrvatskog rukotvorstva te niz malih etnoradionica rukotvorstva i starih zanata. Do Božića će se ondje svakodnevo održavati radionice pa će se tako moći naučiti izrada licitarskih srca, lončarstvo, izrada košara, rad na tkalačkom stroju, kuhanje starih jela i drugi tradicijski zanati.

Ovih ćemo dana učiti posjetitelje kako se nekada slavio Božić, koja je njegova poruka, zašto su na stolu žito, jabuka i svijeća a zašto je slama u kući, rekla je Mina Petra.

Posebno mjesto u kući pripada gradu Zagrebu i etnobaštini njegove okolice, a obuhvaćeni su sadržaji i drugih dijelova domovine - slavonska i dalmatinska soba s konobom, simbolizirajući tako Hrvatsku u malome.

Tradicijski uređen izložbeni prostor možete posjetiti u Zagrebu u Preradovićevoj ulici 31.