Iz čega je jelo plemstvo

Iz čega su jeli carevi, plemstvo i najbogatiji građani 18. i 19. stoljeća, u vrijeme rokokoa, bidermajera i klasicizma, možete vidjeti na tri stola u Muzeju Marton.

Na stolu iz razdoblja rokokoa - gužva. Uz svjetlost svijeća i raskošni kićeni servis blistaju i porculanske figurice. Sa sredine stola gledale su bogatu svitu koja je uživala za raskošnim blagdanskim stolom.

Na klasicističkom su stolu, rađenom po uzoru na svadbeni stol cara Napoleona i austrijske princeze Marije Luize, tanjuri koje vlasnik naziva senzacijom. Mnogi su tanjuri za carski dvor bili preskupocjeni da bi se iz njih jelo, već su služili za pokazivanje.

Rođendani i krunidbe vladara, vjenčanja i blagdani bili su prigode za raskošne stolove, a ova izložba rijetka je prilika koja nam omogućuje da uz treperavu svjetlost svijeća i malo mašte za tren stižemo nepozvani na carsku gozbu nekoliko stoljeća unatrag.