"Apelmanija" na Human Rights Film Festivalu

U okviru festivala filma o ljudskim pravima Human Rights Film Festival Amnesty International Hrvaske (AIH) provodi kampanju "Apelmanija".

"Apelmanija" je dio globalne inicijative AI-a "Write for Rights". Ljudi diljem svijeta pišu pisma vladama zahtijevajući zaštitu ljudskih prava. Kampanjom se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava, 10. prosinca.

U Hrvatskoj je prvi put provedena 2010. U predvorju kina "Europa" pisat će se apeli za pet slučajeva iz svijeta. Iz Hrvatske je izdvojen slučaj Milana Levara, bivšeg vojnika HV-a koji je javno progovorio o ratnim zločinima na području Gospića. Zatražit će se istraga njegova nerazriješena ubojstva.

Osim za Levara pisat će se apeli za Christi Cheramie iz SAD-a, Ragihar Manoharan sa Šri Lanke, politički logor Yodok u Sjevernoj Koreji te skupinu aktivistica pod nazivom WOZA (Women of Zimbabwe Arise) iz Zimbabvea.

Deveto izdanje Human Rights Film Festivala, u čijem je tematskom fokusu zemlja iz ekološkog, gospodarskog i političkog aspekta, prikazat će tridesetak filmova, a održat će se od 5. do 10. prosinca u Zagrebu, a dio programa od 12. do 16. prosinca i u Rijeci.