"Queer" - intrigantna romaneskna enigma

Napisan još 1952, ali  prvi puta objavljen tek 1985. "Queer" Williama Burroughsa i dan danas u američkoj književnosti slovi kao intrigantna romaneskna enigma.

"Queer" je i autobiografski portret i politički roman, no može se čitati i kao jedini autorov realistički ljubavni roman premrežen prepoznatljivom Burroughsovom montažom komičko-grotesknih fantazija. Radnja je smještena u Mexico City, u rane pedesete, a čitatelj prati  beznadno lutanje glavnog junaka Williama Leeja od bara do bara na američkoj subkulturnoj sceni. Kako Lee propada, tako se sve više pojavljuje prepoznatljivi Burroughsov glas, manijakalan u razornom humorističkom opisu američkih užasa.

"Queer" ne bi bio toliko nezgodan kad bismo ga mogli nazvati parodijom ili satirom, ali djeluje kao čin egzorcizma – više prema unutra nego prema van – svih glasova u Burroughsovoj glavi, demona što ih je naslijedio iz svoje klase i kulture. Istovremeno "Queer" je i najpatologičniji prezreni neprijatelj u hladnoratovskoj Americi  koji dijagnosticira imperijalnu psihu.
William S. Burroughs je priznat kao jedan od najinovativnijih, politički najoštrijih i najutjecajnijih umjetnika dvadesetog stoljeća. Rodio se 1914. godine u uglednoj obitelji u St. Louisu, a s Jackom Kerouacom i Allenom Ginsbergom postao je ključna figura beat generacije pisaca. Umro je u. kolovozu 1997. godine.

Djelo je objavila Naklada Ljevak, a prijevod potpisuje Borivoj Radaković.