Otvoren Human Rights Film Festival

Dokumentarnim filmom "Nasamareni ste!" škotskog redatelja Anthonyja Baxtera, priča o borbi "aktivističkih Davida" protiv "kapitalističkog Golijata" Donalda Trumpa u zagrebačkom kinu "Europa" otvoren je Human Rights Film Festival. Manifestacija je posvećena ljudskim pravima, a u ovogodišnjem tematskom fokusu su zemlja kao tlo, zemljište i teritorij u kontekstu ekologije, gospodarstva i politike.

Anthony Baxter, koji je bio na projekciji, u filmu "Nasamareni ste!" ("Youve been Trumped") pratio je višegodišnju borbu lokalnog stanovništva koje nije željelo da Donald Trump u škotskim dinama izgradi golf-resort, tijekom koje je i sam postao meta policijskoga nasilja. Baxter je rekao kako je tim filmom želio prikazati istinu o onome što se događalo osobito zato što lokalni mediji o tome nisu korektno izvještavali.

Direktor festivala Petar Milat smatra kako je ovogodišnja tema festivala nastavak tema s prijašnjih izdanja, tema borbe u urbanim prostorima i socijalne pravde u javnosti. Premda je ta tema lokalna i za nas aktualna, s obzirom na apartmanizaciju obale i prenamjene zemljišta, grabež zemlje je i globalni fenomen, naglasio je Milat.

Početak devetog Human Rights Film Festivala, koji će trajati do 10. prosinca, označio je nastup skupine "Zli bubnjari", a prikazan je i dokumentarac "Black Power Mixtape 1967 1975" švedskog autora Gorana Huga Olssona o emancipacijskim pokretima u SAD-u šezdesetih.

U glavnom programu je pet igranih i 14 dokumentarnih, a u programu "Nepozvane slike" i devet filmova filmova u povodu 20. godišnjice djelovanja Mreže fondacija Otvoreno društvo.

Uz besplatne filmske programe u zagrebačkim kinima "Europa" i Dokukinu Croatia, te riječkom Art kinu Croatia, od 12. do 16. prosinca, priredit će se diskusije i glazbeni program.

Održat će se Nacionalni forum za prostor na temu prostorne problematike i okrugli stol na temu manipulacije poljoprivrednim zemljištem u Hrvatskoj, te tribina "Deset godina kasnije: što se promijenilo?", o napadu skinheadsa na posjetitelje kluba "Močvara".

Amnesty International Hrvatske provest će "Apelmaniju", svjetsku kampanju pisanja apela za zaštitu ljudskih prava ugroženih pojedinaca i skupina, kojom se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava, 10. prosinca. U predvorju kina "Europa" pisat će se apeli za pet slučajeva iz cijeloga svijeta, a iz Hrvatske je izdvojen slučaj Milana Levara.