Protiv otkrića Leonardove freske

Povjesničari umjetnosti diljem svijeta potpisali su peticiju u kojoj zahtijevaju da se zaustavi uništavanje freske "Bitka kod Marciana" Giorgia Vasarija u firentinskoj gradskoj vijećnici, ispod koje se navodno nalazi izgubljena freska Leonarda Da Vincija, piše britanski BBC.

Nakon što je počelo "bušenje" Vasarijeve freske kako bi se utvrdilo leži li doista ispod nje Da Vincijevo nezavršeno djelo, pobunilo se više od 150 uglednih stručnjaka iz cijelog svijeta. Tvrde kako nema smisla uništavati jedno umjetničko djelo na temelju nagađanja da se ispod njega možda nalazi drugo.

Vjeruje se da je Da Vinci počeo svoje, prema mišljenju nekih, najvrjednije djelo 1504. godine, ali je uskoro odustao zbog problema vezanih uz eksperimentalnu uljanu boju kojom se koristio. Prostorija je poslije renovirana, a Vasari je fresku naslikao 1563.

Prošle godine provedeno je radarsko ispitivanje i otkriveno je da postoje šupljine između Vasarijeva zida od opeke i originalnoga kamenog zida. Istraživač Maurizio Seracini i njegov tim dobili su dopuštenje da izbuše male rupe u Vasarijevoj fresci kroz koje su potom provedene sićušne kamere kako bi se pokušalo vidjeti što leži ispod zida.

Stručnjaci u peticiji upozoravaju da istraživanja povjesničara umjetnosti upućuju na to da se Da Vincijevo djelo nalazilo na suprotnom zidu. Od dužnosnika su zatražili prekid radova te konzultacije s nezavisnim stručnjacima za renesansnu umjetnost.