Premijera "Orašara" u zagrebačkom HNK

Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i ove godine uoči Božića izvodi Orašara, bijeli balet Petra Iljiča Čajkovskog, čija će premijera biti večeras.

Radnja te klasične baletne bajke smještena je u božićno doba i od prvog je izvođenja u prosincu 1931. na repertoaru Hrvatskoga narodnog kazališta u vrijeme blagdana. Večerašnja je izvedba prva ovosezonska baletna premijera HNK, čiju koregrafiju i režiju potpisuje Derek Deane.

U ulozi Vile Šećera nastupit će Iana Salenko, Princa Tomislav Petranović, Klare Mai Kageyama, Drosselmeyera Ivan Gil-Ortega, Snježna Kraljica bit će Pavla Mikolavčić, a u ulozi Orašara pojavit će se Dmitrij Timofejev.

Scenografkinja i kostimografkinja predstave je Roberta Guidi di Bagno, oblikovatelj svjetla Jordan Tuinman, a orkestrom će ravnati Dian Tchobanov.


Orašar je jedno od najljepših djela klasične baletne literature. Praizvedba tog baleta 18. prosinca 1892. u Petrogradu je završila neuspjehom jer suvremenici nisu prepoznali glazbenu važnost djela, obilježenog karakterističnim elementima glazbene groteske i satiričnim opisom karaktera. U originalu se radi o bajci izrazito mračnih implikacija u kojoj se miješaju dječje predodžbe s tamnom stranom podsvijesti.

Orašar je posljednji od tri velika cjelovečernja baleta Petra Iljiča Čajkovskog, a godinu prije smrti kao da je svojom naivnošću i jednostavnošću vratio skladatelja u djetinjstvo i svijet bajki, bezbrižnosti i dječjeg veselja. Šarm i svježina njegove glazbe i danas, više od sto godina nakon nastanka, ne blijede i plijene pozornost kazališne i koncertne publike.