Sindikati: Riješiti gospodarstvo prije ulaska u EU

Sindikalisti su pozdravili potpisivanje Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, ocjenjujući to važnim događajem. Upozoravaju, pak, da razdoblje do ulaska u punopravno članstvo treba iskoristiti za jačanje gospodarstva.

Čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), Hrvatske udruge sindikata (HUS) i Matice hrvatskih sindikata nadaju se da se nakon pristupanja neće samo primjenjivati europsko zakonodavstvo, nego da će se dostizati europski standard i plaće. Ipak, to će najviše ovisiti o domaćim političkim elitama, gospodarstvenicima i sindikatima, koji i dalje moraju surađivati. Ističu kako se, zbog napora Hrvatske za ulazak u Uniju, zanemarilo gospodarstvo, koje se hitno mora ojačati želimo li konkurentno pristupiti novom tržištu.

Gospodarstvo pred kolapsom nema realne šanse plasirati proizvode na zajedničko tržište EU-a. Zato hitno treba prići rješavanju problema te prvo pomoći poduzećima s izgledima za oporavak, riješiti nelikvidnost i uvesti porezne olakšice za proizvodno gospodarstvo, smatra predsjednik HUS-a Ozren Matijašević.