Matvejeviću Kiklop za životno djelo

Književnik i publicist Predrag Matvejević dobitnik je ovogodišnje knjižne nagrade Kiklop za životno djelo, a nagrada mu je uručena u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca.

Riječ je o godišnjoj nagradi koja se, u sklopu Sa(n)jma knjige u Istri, dodjeljuje za postignuća u knjižnoj produkciji hrvatskih nakladnika namijenjenoj knjižarskoj prodaji za koju se natječu izdanja objavljena u Hrvatskoj. Nagradu Kiklop utemeljio je 2004. Sa(n)jam knjige u Istri, a njome se godišnje želi valorizirati nakladničku struku i stručnim kriterijima vrednovati svekoliki rad na knjizi.

Ovogodišnji Kiklop za urednika godine dodijeljen je Ireni Lukšić, a za prozno djelo uručen je Ludwigu Baueru.

Nagradu Kiklop za debitantsku knjigu godine dobila je Merita Arslani za knjigu   Anđeli će samo zaspati, za pjesničku zbirku godine Darija Žilić za zbirku Pleši, Modesty, pleši, a za knjigu eseja nagradu je dobila Andrea Zlatar za knjigu Rječnik tijela: dodiri, otpor, žene.

Kiklop za publicističku knjigu godine osvojio je Nikola Batušić za knjigu Četiri godišnja doba: memoarski putopisi, za znanstvenu knjigu godine Viktor Žmegač za knjigu Prošlost i budućnost 20. stoljeća: kulturološke teme epohe, a nagradu za slikovnicu godine osvojile su Sanja Pilić i Katarina Halužan za slikovnicu Maša i gosti.

Knjigom godine za djecu i mladež proglašena je knjiga autorica Julijane Matanović i Anke Dorić One misle da smo male, dok je Kiklop za knjigu inozemnog autora godine osvojila Alice Munro za knjigu Služba, družba, prošnja, ljubav, brak koju je prevela Maja Šoljan, za što je i dodijeljen Kiklop za prijevod godine.

Za leksikografsko djelo nagradu je dobio Tomislav Ladan za djelo Osmojezični enciklopedijski rječnik: hrvatski ili srpski, ruski, engleski, njemački, francuski, talijanski, španjolski, latinski, svezak 8. Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.