Krakov Zagrebu

Nakon razornog potresa koji je Zagreb pogodio 1880. godine, stradalima je stizala pomoć iz različitih krajeva Austro-Ugarske, pa i šire. Među ostalima, pomoć je stizala i od Poljaka, a dio novca prikupljen je prodajom albuma koji su u Krakovu tijekom 1881. izdali tamošnji umjetnici. Album sadržava crteže mnogih slikara, a među njima i onih tada najpoznatijih, primjerice Jana Matejke, te literarne priloge pisaca i pjesnika.

Na temelju rijetkih sačuvanih primjeraka pripremljeno je izdanje, koje osim faksimila originalnog albuma sadržava i tekstove o poljsko-hrvatskim vezama u prošlosti, položaju Krakova u onodobnoj poljskoj kulturi te o tijeku akcije, recepciji albuma i načinu na koji se pomoć prikupljala.

Središnji događaj Poljskog prosinca u Zagrebu, otvaranje izložbe i promocija albuma Krakov Zagrebu, održat će se sutra, 14. prosinca, u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Knjiga Krakov Zagrebu sadržava i ulomke Šenoinih tekstova o potresu te biografije umjetnika koji su sudjelovali u projektu. Svi tekstovi objavljeni su na hrvatskome i poljskom jeziku.

Ovom se publikacijom nastoji istaknuti tradicija poljsko-hrvatskih veza u prošlosti te iz zaborava izvući jedan sjajan trenutak međuljudske solidarnosti. Promociju albuma prati i izložba o tom projektu.

Poljska nakon komunizma

Dana 20. prosinca, također u podne, predstavit će se hrvatski prijevod knjige Andrzeja Chwalne Poljska nakon komunizma, koja bi mogla biti zanimljiva ne samo čitateljima koje zanima Poljska i njezina povijest, nego i široj javnosti. Put koji je Poljska, nakon pada komunizma, prošla do ulaska u Europsku uniju i prva iskustva iz njezina članstva u toj asocijaciji nesumnjivo mogu biti poučni građanima Hrvatske u ovom trenutku.