Iveković u njujorškome muzeju MoMa

Večeras se u jednom od najuglednijih svjetskih muzeja, njujorškome Muzeju moderne umjetnosti, otvara retrospektivna izložba Sanje Iveković Slatko nasilje.
Retrospektivnu izložbu Sanje Iveković Sweet Violence/Slatko nasilje pripremila je Roxana Marcoci, kustosica odjela za fotografiju. Na izložbi će biti prikazano stotinjak radova koji su nastajali u rasponu od gotovo 40 godina. Radovi su realizirani u različitim medijima koji uključuju konceptualne fotokolaže, crteže, videoradove i videoinstalacije, performanse i projekt za javni prostor, a izložena će biti i opsežna dokumentacija u obliku novinskih članaka, videozapisa i fotografija.

Na izložbi su, osim radova u vlasništvu umjetnice, oni posuđeni iz kolekcija muzeja: Generali Foundation (Beč), Centar Pompidou (Pariz), MACBA (Barcelona), MSU (Zagreb). U postav su uključeni i radovi koje je MoMa ove godine otkupila od Sanje Iveković.

Izložbu prati opsežan katalog (190 str.) u kojem su publicirane reprodukcije u boji svih radova na izložbi uz tekstove kustosice. Teorijski tekstovi o projektu, dodatna dokumentacija te reprodukcije ostalih radova zastupljenih na izložbi bit će dostupni i na posebnoj web-stranici izložbe MoMA.org/sanjaivekovic. Izložba traje do 26. ožujka 2012.