Coningu kredit Croatia osiguranja

Varaždinska tvrtka Coning, kojoj je jedan od osnivača budući potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, dva dana uoči izbora dobila je od Croatia osiguranja (CO) četiri milijuna kuna kredita, premda je tvrtka u dugovima i navodno je posljednjih šest mjeseci bila u blokadi, javljaju mediji. Mediji tvrde da je Coning navodno dobio zajam uz povlaštene kamate od sedam posto, dok je uobičajena deset posto.

Sam Čačić nije se odazivao na pozive. Međutim, jutros se oglasila direktorica IM&C-a Ankica Mamić, PR agencije koja zastupa Čačića, koja je neizravno potvrdila da je Coning dobio kredit od CO-a uz kamate od 7 posto, što su, kako tvrdi, uobičajene kamate. Istaknula je kako Čačić od 2000. nema vlasničke veze s Coningom te dodala da su Čačić i njegova supruga imali malo više od 20 posto udjela tvrki. Također kaže da je CO kao jamstvo za taj kredit dobilo prvorazredno jamstvo banke koje je izdano temeljem založnog prava na Coningovom hotelu u Trakošćanu.

Tvrtka Coning dobila je kredit od Croatia osiguranja po uobičajenim uvjetima po kojima ta tvrtka daje kredite svim svojim osiguranicima. Kao osiguranje kredita Coning je dao bankovno jamstvo svoje poslovne banke, a kao pokriće za to jamstvo dana je hipoteka na novi Coningov hotel u Trakošćanu. Poslovna banka odobrila je iznos ovog jamstva u okviru već postojećeg kreditnog aranžmana, a iznos navedenog jamstva samo je jedna tranša tog aranžmana, stoji u pisanoj izjavi financijskog direktora Coninga d.d. Marinka Benića. Benić je u telefonskom razgovoru za Hinu dodao i da je procedura za odobravanje kredita započela tri mjeseca prije.

Priopćenje je poslao i predsjednik Uprave Coninga Stjepan Ptiček. Navodi kako Čačić i njegova supruga u vlasničkoj strukturi Coninga nikada nije prelazio 25 posto, kao i da je Čačić 2000. sva svoja vlasnička i upravljačka prava prenio na odvjetnički ured. Suvlasnici Coninga su njegovi bivši i sadašnji zaposlenici i to njih 330. Također, poznato je da je prema Zakonu o trgovačkim društvima za poslovanje kompanije nadležna Uprava, koja donosi i provodi odluke te za njih odgovara. Stoga vas, kao predsjednik uprave kompanije koja zapošljava preko 200 djelatnika, molim da nam dopustite da poslujemo pod istim uvjetima kao i sve druge kompanije na hrvatskom tržištu, stoji u priopćenju.