Fićo i Cocta u muzeju

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu postavljena je izložba "Socijalizam i modernost", iz koje doznajemo kako su izgledali umjetnost, kultura i politika nakon Drugog svjetskog rata. 

Omiljeni fićo, Cocta, časopis Svijet i enciklopedija "Svijet oko nas" mnogima će izmamiti osmijeh, a mlađima ti su predmeti tek ilustracija nekog davnog vremena. A kakvo je ono uistinu bilo i što je pružalo umjetnicima, promišlja izložba "Socijalizam i modernost".

Vrijeme od 50. do 74. razdoblje je velikog poleta u kojem su nastali opusi Exata, Novih tendencija, Gorgone. Svoje vrhunce, a oni nisu bili samo lokalnog karaktera, imaju dizajn i arhitektura. Vrijeme je to nastanka novih gradova, velikih stambenih cjelina.

Autori izložbe željeli su, primjerice djelima dizajnera Bernardija, arhitekta Richtera, slikama Picelja, Srneca, skulpturama Bakića i Đamonje, naglasiti kontinuitet modernosti te vidjeti što je baština modernizma danas i što nam može značiti za daljnje promišljanje urbanizma.

Uloga politike onda, baš kao i danas, nije bila mala. Trebalo je svijetu pokazati koko je jugoslavenski socijalizam bitno drugačji od onog sovjetskog.