Velesajam kulture u SC-u

Velesajam kulture, tradicionalna manifestacija Kulture promjene Studentskog centra održava se od danas do 18. prosinca u prostorima SC-a. Programom koji promovira autorski rad u području umjetnosti, kazališta, performansa, filma, književnosti, likovnosti, glazbe i dizajna te različitih vještina i znanja.

Galerija SC ugostit će u programu Bilo jednom u sadašnjosti mlađu generaciju ruskih umjetnika, te stalni program Reci više na kojemu sudionici predstavljaju nove ideje iz svijeta umjetnosti.

Filmski dio programa XX posvećen je radovima mladih hrvatskih filmašica Dalije Dozet, Nede Radić, Sonje Tarokić, Hane Jusić i drugih.

Iz kazališnog programa ističu se predstave Love will tear us apart u koreografiji Saše Božića, Medeja Marine Petković Liker, Ma and Al Ivice Buljana, 15.12.2011. tursko-njemačke koreografkinje Begum Erciyas te Nafta, nastala u brazilsko-hrvatskoj koprodukciji, koja je premijerno izvedena na ovogodišnjem festivalu Perforacije.

Jedan od vodećih hrvatskih predstavnika eksperimentalnog kazališta, Damir Bartol Indoš, izvest će glazbeni performans Kriegsspiel/ Game of war: igra rata.

Među ostalim, na festivalu će se predstaviti knjiga Soundtrack života Anđela Jurkasa, održati dvodnevni Modni salon na kojoj će petnaestak mladih hrvatskih modnih dizajnera predstaviti svoj rad te filmsko-ekološki Kviz velesajamskih gradova.

U programu Podvelesajam znanosti, fizičari, kemičari i biolozi odgovarat će na pitanja kako je biti znanstvenik te čemu služe eksperimenti i kako eksperimentirati.

Predstavit će se i novomedijski projekt Kulture promjene Hacklab I'MM, te projekti nastali u radionicama Artduino te Hackteria. U suradnji s medijskim labom Ljudmile iz Ljubljane organizirat će se radionica izrade theremina i zajednički jam session s hrvatskim i ruskim jazzistima.

Sindikat biciklista na festivalu će sudjelovati s nizom predavanja, tribina i radionica, a u okviru glazbenog programa nastupit će eksperimentalni jazz trio iz Moskve Jazzator, koji će osim koncerta održati i jazz radionicu te jam session s nekoliko zagrebačkih jazz glazbenika.

Ulaz na sva događanja 8. Velesajma kulture je slobodan.