Opereta "Šišmiš" oduševila Splićane

Na sceni splitskog Hrvatskog narodnog kazališta pod ravnanjem Nade Matošević i u režiji Ozrena Prohića premijerno je izvedena opereta Šišmiš Johanna Straussa mlađeg.

Splitska publika, koja je do posljednjeg mjesta popunila teatar, tu je operetu zadnji puta u svom gradu gledala prije točno 27 godina, no zato se sinoć glumcima odužila gromoglasnim i dugotrajnim pljeskom.

U opereti, koja je izvedena u prepjevu Vladana Švacova, u ulozi Gabriela von Eisensteina nastupio je Branko Robinšak u alternaciji s Voljenom Grbcem, a u ulozi njegove žene Rosalinde nastupile su Marija Buzdovačić i Olga Kaminska, Rosalindina sobarica Adela je Marijana Prohaska, a u ulozi bilježnika dr. Falkea izmjenjivali su se Armando Puklavec i Zlatko Aurelio Kokeza. U ostalim ulogama su nastupili Biljana Ivanović, Nera Gojanović Kljajić, Sveto Matošić Komnenović i Stefan Kokoškov. Uz soliste u "Šišmišu" je sudjelovao zbor, orkestar i balet HNK Split.

Počevši od uvertire, u kojoj dominira glasoviti valcer, nižu se opojno melodiozni i neodoljivi glazbeni brojevi, a na sceni ih prati duhovita i prpošna igra zamjene identiteta, zavođenja na balu pod maskama, i elegantne frivolnosti zlatnog doba Beča druge polovice 19. stoljeća, prenosi Hina.