Pronađeni sarkofazi iz rimskog doba

Arheolozi Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu pronašli su na Rižinicama, lokalitetu između Solina i Klisa, dva kamena sarkofaga za koja je utvrđeno da potječu iz rimskog razdoblja, iz 1. ili 2. stoljeća poslije Krista, izjavio je ravnatelj tog muzeja Tomislav Šeparović.

Dodao je kako je jedan od sarkofaga ukrašen znakovima iz rimskog razdoblja, odnosno znakom boga Merkura. Na sarkofazima su i znakovi erota, odnosno bogova ljubavi iz rimskog razdoblja.

Ta dva sarkofaga imaju izvanrednu arheološku važnost i postupit ćemo prema naputcima Konzervatorskog odjela u Splitu kako bismo ih zaštitili u zimskom razdoblju od nepovoljnih klimatskih uvjeta. U sarkofazima je pronađena i zlatna nit koja upućuje na to da je u njima bila pokopana bogatija osoba, dodao je.

U sarkofazima su pronađene i kosti, koje će istražiti forenzičari i utvrditi iz kojeg razdoblja potječu. Pretpostavlja se da su sarkofazi prenamijenjeni u srednjem vijeku te da su mogli biti upotrijebljeni u X. stoljeću.

Rižinice su arheološki izvanredno važne i istraživanje na tom lokalitetu financira Ministarstvo kulture, a mi u Muzeju posjedujemo ulomak koji upućuje na to da je hrvatski knez Trpimir stolovao na tom mjestu, rekao je Šeparović.