'Vlada mora presjeći' - rezovi od 5 mlrd.?

Gospodarski tim nove Vlade intenzivno radi na proračunu. Prema procjenama guvernera Željka Rohatinskog, proračun bi se trebao srezati za šest do devet milijardi kuna. Za razliku od svojih kolega, budući potpredsjednik Vlade Radimir Čačić poručio je da će sigurno biti drastičnih rezova jer u suprotnom - svi ćemo propasti. Vlada mora presjeći. Mora reći - ljudi, ne možemo više u javnom sektoru platiti ništa. Dosta! Uz prijetnje ili ne, država to više ne može izdržati, propast ćemo svi zajedno, kazao je Čačić.
U sindikatu su se pribojavali upravo takva scenarija. I mi smo svjesni težine stanja, i mi smo svjesni prenapregnutosti proračuna, ali smo isto tako svjesni da daljnjeg prostora za rezanje na građanima i radnicima, na zaposlenima u javnom sektoru, zapravo nema, izjavio je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Treba pronaći mjesta za rezanje, poručuje Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta. Smatra kako treba zamrznuti određenu razinu izdataka na mirovine, određenih kategorija socijalnih izdataka, smanjiti mirovine koje su stečene pod povlaštenim uvjetima i započeti oštru reformu sustava javne uprave uz smanjenje broja zaposlenih.

I poslodavci kažu da je mnogo bolje smanjivati rashode nego uvoditi nove poreze, jer bi to bio konačan udarac našem gospodarstvu. Glavni direktor HUP-a Davor Majetić kazao je kako će daljnje opterećivanje gospodarstva samo dovoditi do daljnjeg urušavanja poslovnih aktivnosti, broja tvrtki, broja zaposlenih.

U sjedištu SDP-a već se danima češljaju sve proračunske stavke. Neslužbeno saznajemo da će proračunske uštede iznositi barem pet milijardi kuna, a poseban će naglasak biti na mjerama za suzbijanje nelikvidnosti. Prve projekcije proračuna bit će gotove u veljači.