Pola stoljeća Instituta za povijest

Institut za povijest umjetnosti, samostalna javna znanstvena ustanova za proučavanje povijesti i teorije umjetnosti svih vremenskih i stilskih razdoblja, s težištem na nacionalnoj povijesnoumjetničkoj baštini, ove godine slavi pedesetu obljetnicu osnutka.

Središnji je događaj obilježavanja pedesetogodišnjeg rada te vodeće nacionalne znanstvene ustanove u području povijesti umjetnosti svečana akademija "Baština u fokusu" koja je održana u Muzeju Mimara.

S odgovarajućim stručnim službama, specijaliziranim izdavaštvom i bogatim, stručno vođenim dokumentacijskim fondovima Institut daje iznimno važan doprinos istraživanju i zaštiti spomeničke i urbanističke baštine Hrvatske, njezinoj interpretaciji i valorizaciji u međunarodnom kontekstu, ističe se u najavi proslave koja će se održati pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića.
Institut je osnovan 1961. pri zagrebačkom Filozofskom fakultetu, radi unapređenja i sustavne provedbe znanstvenog rada na proučavanju nacionalne povijesnoumjetničke baštine.

Radi predstavljanja rezultata istraživanja članova Instituta i drugih znanstvenika na Institutu je pokrenuta specijalistička nakladnička djelatnost, i to objavljivanjem triju časopisa ("Život umjetnosti", "Radovi Instituta za povijest umjetnosti" i "Kvartal - kronika povijesti umjetnosti u Hrvatskoj") te knjiga u više znanstvenih serija.