I sindikati za odgodu referenduma o EU

Pet sindikalnih središnjica poduprlo je prijedlog GONG-a da se referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, koji je najavljen za 22. siječnja, odgodi za mjesec dana zbog mnogih manjkavosti zakonodavstva i neinformiranosti građana.

Hrvatska udruga sindikata, Matica hrvatskih sindikata, Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Udruga radničkih sindikata Hrvatske podupiru inicijativu GONG-a za razumnu odgodu referenduma.

Središnjice također podsjećaju kako su s bivšom vladom dogovorile da se tzv. referendum o referendumu održi istodobno kada i referendum za ulazak u EU.

Kako u posljednje vrijeme taj referendum nitko ne spominje, a središnjice i dalje očekuju da će nova Vlada poštovati odluke, sporazume i dogovore bivše vlade sa sindikatima, jer je to pitanje vjerodostojnosti vlasti na području socijalnog dijaloga i partnerstva, sindikati smatraju kako je ostalo premalo vremena za razgovor o toj temi. Stoga je i to razlog za odgodu referenduma.

Referendum o EU-u 22. siječnja

Predsjednik Republike Ivo Josipović prije tri dana izjavio je za Hrvatski radio da će se referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju održati  22. siječnja.  Nakon referenduma očekuje od hrvatske diplomacije da se odmah "rastrči" po Europi i lobira za što bržu ratifikaciju ugovora o našem pristupanju Uniji.

Budući premijer Zoran Milanović jučer je istaknuo kako je za to da se referendum održi 22. siječnja te da ima dovoljno vremena.

Odluku o datumu referenduma danas će donijeti Sabor.