Danas okrećemo novu stranicu

Program Vlade nije samo popis želja i šoping-lista, nego život za Hrvatsku. Poručio je to mandatar Zoran Milanović predstavljajući u Hrvatskom saboru članove svoje Vlade te zamolivši zastupnike da im iskažu povjerenje.

Milanović je obećao da će ozbiljno i odgovorno obavljati svoj posao izdižući se iznad uskih stranačkih interesa. To nije dobro za Hrvatsku, rekao je te istaknuo kako se nada da danas i ovdje okrećemo novu stranicu i gradimo jednu novu Hrvatsku. Rekao je da smo u veoma teškoj situaciji, ali ne težoj od one u kojoj smo bili prije 20 godina. Vjeruje da je naša budućnost u EU-u.

Zatim je predstavio gospodarski program svoje Vlade. Uz ozbiljnost, znanje i predan rad, meni i ministrima treba i malo sreće, rekao je Milanović te dodao da sreća nije dovoljna, već da treba potpuno zaokrenuti dosadašnji smjer. Morat će se štedjeti jer ovako dalje ne može. Treba smanjiti proračun, koliko, to je sada ključno pitanje, istaknuo je.

Istaknuo je da nam treba samopoštovanje, a ne ponos. Samopoštovanje možemo ostvariti jedino ako budemo samostalni i financijski neovisni. Fiskalna konsolidacija, uvođenje reda u javne financije. Vidimo što se događa oko nas, vremena za zaokret ima, a volje u ovoj vladi još više, obećao je Milanović.

Želimo politiku bez korupcije i društvo bez korupcije. Mi moramo služiti kao primjer. Od mene nikad nećete čuti tu smiješnu izjavu 'Ja sam pošten'. To je nešto što drugi misle o vama, ali morate pokušati služiti primjerom. Bez velikih riječi i bez pretencioznosti, istaknuo je novi premijer.  

Zatim se osvrnuo na medijske spekulacije i HDZ-ove optužbe da će 'sjeći glave' u javnoj upravi. Dajem vam riječ da ću osobno inzistirati na tome da kvalitetni ljudi u javnoj upravi ostanu na svojim mjestima bez obzira na stranačku pripadnost, ustvrdio je.

Hrvatska je jaka koliko su jake njezine regije. Hrvatska je jako centralizirana zemlja, većina se stvari u Zagrebu odlučuje. Takva je centralizacija koči. Radit ćemo na decentralizaciji i jačanju lokalne samouprave bez obzira na to tko je na vlasti u Rijeci, Osijeku, Splitu..., rekao je Milanović.

Milanović je rekao kako ne smije biti nikakvih bolnih rezova. Morat ćemo biti racionalniji i pametniji u odlukama koje donosimo, istaknuo je. Svi želimo isto, probuditi se ujutro sretni, spremiti se za posao i pogledati osmijeh na licima svoje djece, istaknuo je šef SDP-a.

Reforme pravi državnici provode nakon dosta razmišljanja, ali samostalno i ne pod vanjskim pritiskom. Moramo se prestati podcjenjivati, istaknuo je Milanović.

Na predstavnike manjina Vlada, kazao je, gleda kao na partnere koji će preuzimati više razine odgovornosti za nacionalnu politiku, a socijalna prava i socijalnu državu branit ćemo svim mogućim sredstvima. Vezano uz vanjsku politiku, važno je, naglasio je, kakav imidž imamo u regiji, koliko država pomaže svojim poduzećima da se pokažu u regiji, zapošljavaju i razvijaju se te plaćaju porez.


Sjednica počela stankom

Sjednica je počela jutros u 10 sati čitanjem dnevnog reda. Predsjednika Šprema, prije negoli je uopće stigao reći što je prva točka dnevnoga reda, prekinuo je HDZ-ov zastupnik Josip Salapić tražeći stanku od sat i pol zbog, kako je ustvrdio, kašnjenja materijala koje su dobili pet minuta prije početka sjednice. To je izazvalo buru prosvjeda vladajuće koalicije.

Šprem je odobrio polusatnu stanku uz obrazloženje da su materijali bili dostavljeni u saborske klupe još u 8.30 ujutro. Zahtjevu za stankom zatim se pridružio i Klub SDP-a.

U 10.40 sati Hrvatski sabor nastavio je izvanrednu sjednicu. Za riječ se odmah javio Josip Salapić (HDZ) očitavši lekciju predsjedniku Sabora Borisu Špremu i vladajućoj koaliciji, prozivajući ih pritom za nepoznavanje saborskog poslovnika i procedure.


Rasprava o promjeni datuma referenduma o pristupanju EU-u

Zastupnici će odlučivati i o izmjeni saborske Deklaracije o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u EU-u, kako bi se utvrdilo da će se referendum o pristupanju održati 22. siječnja, a ne, kako je predviđeno trenutačnom saborskom deklaracijom, najkasnije do 9. siječnja.