Papina poruka gradu i svijetu

Papa Benedikt XVI. tradicionalno se na Božić obratio vjernicima diljem svijeta porukom Urbi et Orbi iz središnje lože bazilike svetog Petra. Istaknuo je potrebu spasenja u malenom Isusu. Poruku Gradu i svijetu izrekao je na 65 jezika, uključujući hrvatski. 

Kritizirao je želju čovjeka da se stavi na mjesto Boga i sam odlučuje što je dobro, a što zlo. Neka Gospodin pomogne čovječanstvu ranjenom tolikim sukobima, rekao je.

Poručio je da je duhovno sjedinjen ponajprije s onima koji žive u veoma teškim okolnostima i da želi biti glas onih koji nemaju glasa. Pozvao je na završetak nasilja u Siriji i na obnovu pregovora na Bliskom istoku.

A Papa je s polnoćke pozvao vjernike da ne pridaju važnost blještavilu potrošačkog društva, već da iza njega otkriju Isusovu poniznost i poruku mira. U Baziliku svetoga Petra, gdje je Sveti Otac služio svečanu misu u spomen rođenja Isusa Krista koju je prenosila Mondovizija, osamdesetčetverogodišnji Papa ušao je na pokretnoj platformi na kojoj se polako dovezao do oltara. Stubama se do oltara popeo uz pomoć svojih suradnika.

Papa koji redovito upozorava na pretjerani racionalizam pozvao je vjernike da budu ponizni pred otajstvom Božića. Molimo Gospodina da nam pomogne kako bismo iza blagdanskog blještavila pronašli dijete u betlehemskoj štalici. Božić je postao komercijalni blagdan čije zasljepljujuće svjetlucanje skriva otajstvo Božje poniznosti, požalio je.

Benedikt XVI. je pozvao 1,1 milijardu katolika u svijetu da mole kako bi zraka Božje dobrote zasjala nad svima koji moraju dočekati Božić u siromaštvu, patnji i daleko od svoga doma.