Prvi potezi ministara

U Banskim dvorima održan je prvi radni sastanak novog kabineta. Pripremala se prva sjednica Vlade, koja će se održati u četvrtak. Sjednica će najvjerojatnije biti zatvorena i na njoj će biti imenovano 20 zamjenika ministara i pomoćnika. Premijer Zoran Milanović je oko 8 sati stigao na Markov trg. 'Želimo biti dobro organizirana vlada', poruka je kojom krećemo u prvi radni dan, objavio je Milanović na svom profilu na Facebooku. Ponovio je to i novinarima koji su ga dočekali pred zgradom Vlade.

Linić potvrdio promjene PDV-a

Nakon završetka sjednice novi ministar financija Slavko Linić izjavio je da su doneseni obrisi proračuna. Potrošnja će biti smanjena, najavio je. Hoće li to biti pet ili devet milijardi, još će se vidjeti, kazao je Linić. Potvrdio je promjene u sustavu PDV-a, ali ne na način da to bude punjenje proračuna nego da se jasno naznači što su socijalne kategorije. Privredne grane koje trebaju manji PDV, plaćat će manji, a ostali će platiti nešto više, kazao je Linić.

Čačić: Zaustaviti slobodni pad

Na prvi radni dan na novom poslu stigao je i Radimir Čačić, s vozačem. Ispravio je novinare, Vladi nije prvi, nego četvrti radni dan. Ministar gospodarstva i potpredsjednik Vlade kazao je kako proračun i reforme ne mogu čekati. Najavio je i popis ključnih projekata koje zemlja mora realizirati da bi se zaustavio slobodni pad.

R. Ostojić: Prvi se mijenja zakon o umjetnoj oplodnji

Ministar zdravlja Rajko Ostojić najavio je da će prvi zakon koji će Vlada mijenjati biti onaj o medicinskoj oplodnji. Što se financijskih izvješća tiče, inzistirat će na reviziji jer, kako kaže, iako u izvješćima o poslovanju HZZO-a i bolnica stoji da su prihodi veći od rashoda, riječ je o igri s produljenim rokovima plaćanja. Dugovi koji su dospjeli na naplatu u zdravstvu trenutačno su 450 milijuna kuna, a da su se poštovali rokovi plaćanja od 60 dana, iznosili bi dvije milijarde i sto milijuna kuna, rekao je Ostojić koji je danas s ministrom zdravstva FBiH Rusmirom Mesihovićem potpisao Memorandum o suradnji.

Matić: Temeljita priprema i objava registra branitelja

Ministar branitelja Predrag Matić najavio je objavu Registra branitelja. To je sigurno, ali priprema će biti temeljita. Pravi branitelji nemaju se čega bojati, kazao je.

Mrsić: Decentralizacija Zavoda za zapošljavanje

Ministar rada Mirando Mrsić pred sobom ima izazov ključnog problema hrvatskoga društva koji ne može čekati. Mrsić je zato najavio decentralizaciju Zavoda za zapošljavanje. 

Maras: Mnogo posla za malo i srednje poduzetništvo

Ništa manje težak zadatak imat će novi ministar poduzetništva Gordan Maras. Ovo ministarstvo će se baviti i poticajima za izvoz i poticajima ljudima da krenu u određene investicijske cikluse. Mnogo će posla biti s naglaskom na malo i srednje poduzetništvo, rekao je Maras.

Grčić: Potpomognuta područja trebaju hitnu i najveću potporu

Regionalnim razvojem te fondovima EU-a bavit će se potpredsjednik Branko Grčić. Čeka nas jedan od najvažnijih zadataka, a to je oblikovanje novog zakona i provedbenih mjera za tzv. potpomognuta područja koja trebaju hitnu i najveću potporu u vremenu pred nama, kaže Grčić. Podsjetio je na to da će njegov važan posao i dalje biti rješavanje pitanja prognanika.

Jakovina: Preokrenuti trend uvoza

Promjenom strukture uvoza i povećanjem proizvodnje kojim će se snižavati cijene te tako utjecati na konkurentnost, novi ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina namjerava preokrenuti trend uvoza. Istaknuo je da uvoz ne možemo zabraniti, ali treba postaviti stroga pravila kako se ne bi pogodovalo uvoznom lobiju. 

V. Ostojić: Izazovna 2012.

Za turizam iduća će godina biti jako izazovna zbog niza faktora, poput krize u eurozoni, rasporeda blagdana, Olimpijade krajem srpnja i nogometnog Eura u lipnju te drugog.  Ali sve to ne daje za pravo da ne budemo ambiciozni te da ne ponovimo ovogodišnje dobre turističke rezultate, a možda ostvarimo i malo više, izjavio je u razgovoru za Hinu ministar turizma Veljko Ostojić. 

Među važnim pitanjima je program rada Hrvatske turističke zajednice (HTZ) za 2012. Programi su obično bili prihvaćani u prosincu pa Ostojić ističe da mu baš nije jasno zašto se već nije donio program za 2012.

R. Ostojić: O novim suradnicima 10. siječnja

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je da će o svojim prvim potezima, ali i novim suradnicima, među kojima je budući ravnatelj policije, javnost izvijestiti 10. siječnja. U MUP-u će biti kadrovskih promjena, ali ne želim da nitko doživi moju sudbinu da na Dnevniku dozna o svojoj smjeni, kazao je Ostojić na svojem prvom razgovoru s novinarima u MUP-u.

Objasnio je da nema potrebe za ishitrenim reakcijama jer policijski sustav funkcionira, a uredbe o unutarnjem ustroju propisuju da se promjene mogu dogoditi mjesec dana od preuzimanja vlasti. Ipak, Ostojić je najavio da će poništiti natječaj za nove policijske dužnosnike koji je neposredno pred izbore raspisao bivši ministar Tomislav Karamarko.

Namjerava izmijeniti i zakon o policiji čija je radna verzija već gotova te će uskoro biti poslana u proceduru. Iako je postojeći Zakon o policiji donesen u ožujku, novi zakon bit će još bolji, a želja nam je postići što učinkovitiji rad policijskog sustava, ustvrdio je Ostojić.

Najavio je i da je na zahtjev premijera Milanovića pripremljen nacrt zakona o javnom okupljanju u kojem više neće biti odredbe o zabrani okupljanja na zagrebačkom Trgu sv. Marka, sjedištu Sabora, Vlade i Ustavnog suda.

Vjerujem u dva mandata ove Vlade