Novi hrvatski filmovi u 2012.

Do idućeg Pulskog filmskog festivala hrvatska kinematografija dobit će šest novih cjelovečernjih igranih filmova, objavio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Jedan od njih je i dugometražni igrani prvijenac Igora Mirkovića Noćni brodovi, koji bi se u kinima trebao početi prikazivati u ožujku 2012. HAVC je na svojim stranicama najavio i da će se u ožujku dovršiti postprodukcija komedije Visoka modna napetost Filipa Šovagovića. U svibnju će se premijerno prikazati kriminalistička drama Cvjetni trg Krste Papića, snimljena prema scenariju Mate Matišića, te djelomično utemeljena na slučaju pogibije slučajnog prolaznika u obračunu mafije s kraja 90-ih. U svibnju se očekuje i film Branka Schmidta, Ljudožder vegetarijanac, snimljen prema istoimenom romanu Alena Bovića o korupciji i nemoralu u hrvatskom zdravstvu.

U postprodukciji je redateljski prvijenac dokumentaristice Vlatke Vorkapić, Sonja i bik, priča o borbi bikova i sukobu tradicionalnog svijeta Dalmatinske Zagore i zagrebačke aktivistice za prava životinja.

Do nacionalnog filmskog festivala trebao bi biti gotov i novi nastavak omnibusa Zagrebačke priče 2 na temu ljubavi, u režiji Ivana Sikavice, Radislava Jovanova, Josipa Viskovića, Hane Veček, Alde Tardozzija i Sare Hribar. Početkom iduće godine završava se i snimanje dugometražne drame Djeca jeseni Gorana Rukavine, a u veljači počinje snimanje drame Halimin put Arsena A. Ostojića, nastao prema scenariju bosanskohercegovačkog pisca Feđe Isovića.

U prvom tromjesečju svoj cjelovečernji debitantski film Drugi počet će režirati Ivona Juka. Vinko Brešan u novoj godini započinje sa snimanjem komedije Svećenikova djeca, o neobičnim metodama u demografskoj obnovi jednog dalmatinskog otoka.

Na proljeće će se početi snimati još filmovi Mirni ljudi Ognjena Sviličića, Obrana i zaštita Bobe Jelčića, Most na kraju svijeta Branka Ištvančića, Zagreb Capuccino Vanje Sviličić, a u ljeto filmovi Šuti Lukasa Nole i Otok ljubavi Jasmile Žbanić, čiji je nositelj hrvatska tvrtka Produkcija Živa. U pripremi su filmovi Svinjari Ivana Livakovića, Hitac Roberta Orhela i Čudnovate zgode šegrta Hlapića Silvija Petranovića.

HAVC trenutačno radi na pripremama za francusku manifestaciju Kulturna sezona, u okviru koje će se održati dosad najveća međunarodna prezentacija hrvatske kinematografije. Održat će se trideset projekcija hrvatskih filmova u Francuskoj kinoteci, program hrvatskog eksperimentalnog filma u Beaubourgu i otkup eksperimentalne klasike za fundus centra Georges Pompidou.

U tijeku je proces realizacije Nacionalnog programa digitalizacije nezavisnih kinodvorana u Hrvatskoj, a dovršen je i on-line sustav prijave i kategorizacije audiovizualnih djela.