'Podnijet ću tužbu ako se objavi registar'

Objava registra hrvatskih branitelja, koju najavljuje novi ministar branitelja Predrag Matić, suprotna je Ustavu i hrvatskim zakonima, što bi moglo uzrokovati tisuće tužbi branitelja protiv države, izjavio je u Osijeku predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a i bivši ministar hrvatskih branitelja Tomislav Ivić.

Želim upozoriti kako bi svatko tko bi objavio registar hrvatskih branitelja počinio protuzakonito djelo, a to će rezultirati tisućama tužbi protiv hrvatske države, koja će, siguran sam, izgubiti na sudu, poručio je Ivić. Dodao je da će kao hrvatski branitelj i invalid Domovinskog rata i osobno podnijeti tužbu ako se objavi registar branitelja jer, kao i tisuće drugih branitelja, ne želi da s podacima o njegovu ratnom putu raspravlja ulica.

Ne želimo da se ponovno stvara javni linč i progon branitelja. Provjere treba raditi, ali neka institucije rade svoj posao, bez hajke, rekao je Ivić. Na konferenciji za novinare Ivić je kazao kako Ustav jamči zaštitu osobnih podataka svim hrvatskim građanima, a time i hrvatskim braniteljima, dodavši kako je zapreka objavi toga registra i zakon o zaštiti tajnosti osobnih podataka, ali i niz drugih pravnih propisa.

Ivić je novinarima podijelio otvoreno pismo upućeno predsjedniku Ivi Josipoviću i premijeru Zoranu Milanoviću u kojemu 18 vukovarskih branitelja traži da se provjeri ratni put ministra Predraga Matića. Dodao je kako su proteklih godina u Ministarstvu stalno obavljane provjere osoba, za koje su postojale naznake da su zloupotrijebile status hrvatskoga branitelja te da je u posljednjih nekoliko godina iz registra hrvatskih branitelja izbrisano više od 2500 osoba.