Godišnjica smrti Miroslava Krleže

U povodu 30. godišnjice smrti Miroslava Krleže izaslanstvo HAZU-a predvođeno akademikom Pavlom Rudanom položilo je vijenac na grob najistaknutijega hrvatskog književnog velikana.

Trideset četiri jedinice dnevničkih zapisa Miroslava Krleže Davni dani, pohranjene u književnikovoj rukopisnoj ostavštini u Zbirci rukopisa i starih knjiga u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK), predstavljene su u sklopu obilježavanja godišnjice Krležine smrti u Zagrebu.

Izložba Krležinih rukopisnih jedinica postavljena je u predvorju NSK, a o Krleži i njegovoj rukopisnoj ostavštini govorili su ravnateljica NSK Dunja Seiter Šverko i ravnatelj Zbirke rukopisa i starih knjiga u NSK Ivan Kosić. Odabrane dijelove dnevnika Davni dani čitao je dramski umjetnik Duško Valentić.

U povodu godišnjice smrti Krleže i u sklopu Krležina dana, 29. prosinca održani su i književni simpozij u Hrvatskom društvu pisaca (HDP), premijera dokumentarnog filma Krleža Željka Senečića i predstavljanje knjige Razgovori s Krležom Predraga Matvejevića.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, pozdravljajući obilježavanje obljetnice smrti Krleže kao živog pisca, izrazila je žaljenje što se tako važan skup nalazi u neprimjereno malom prostoru te što sve institucije vezane uz Krležu (NSK, Leksikografski zavod, HNK, DHK i dr.) taj svečani trenutak ne obilježavaju zajedno. Primjerenijim mjestom za tu obljetnicu ministrica vidi KD Vatroslava Lisinskog kako bi potencijalni čitatelji mogli shvatiti važnost toga pisca.

Rasap da se danas na deset mjesta komemorira i postavljaju vijenci, a da je ovo jedino mjesto gdje se o Krleži govori kao o živom piscu, nešto je što ne upisujem u plus, poručila je ministrica.

Skupu je nazočio i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je istaknuo da Krleža zaslužuje da se sjetimo njega i njegova djela.

Krleža oduvijek izaziva prijepore i jake emocije i rijetko je tko ravnodušan, kazao je pak Velimir Visković podsjetivši na utjecaj tog vodećeg intelektualca svoga vremena na društvo.

Radi dostojnog obilježavanja Krležine smrti, najvažnija će manifestacija biti izložba crteža akademika Josipa Vanište, najboljega Krležina portretista. Krležin dan organiziraju HDP, Interfilm i izdavačka kuća V.B.Z.