Posljednji ispraćaj Ante Čede Martinića

Ispraćaj Ante Čede Martinića, dramskog prvaka i ravnatelja Drame splitskoga Hrvatskog narodnog kazališta koji je u utorak umro u 52. godini nakon duge i teške bolesti, bit će jutros u 9.30 na splitskome gradskom groblju Lovrincu. Martinić će biti pokopan u rodnim Pučišćima na Braču u 14 sati i 30 minuta.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu sinoć je održana komemoracija za Martinića. Iako smo znali da je bio teško bolestan, nadali smo se, vjerovali, mislili da će ga smrt ipak zaobići, kazao je dramaturg, teatrolog, književnik i redatelj Vlatko Perković u emotivnom oproštajnom govoru.

Perković je predložio da se Martinića posmrtno proglasi nacionalnim prvakom hrvatskoga glumišta i da mu se odmah postavi poprsje u splitskom hramu umjetnosti. Tako bi mu se bar donekle odužili za sve ono što je dao hrvatskom narodu.

Duško Mucalo, v.d. intendanta splitskog kazališta, istaknuo je da će Ante Čedo Martinić svima nedostajati, dodavši kako je bio velik glumac i velik čovjek, samozatajan i skroman.

Ante Čedo Martinić rođen je 27. siječnja 1960. u Pučišćima na Braču. Nakon osnovne škole u rodnome mjestu, pohađa srednju vojnu školu u Zagrebu, a nakon toga Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. Karijeru je počeo ulogom u Shakespeareovu Othellu 1983. u splitskom HNK, kojemu je ostao vjeran cijeli život. U svom je kazalištu ostvario sedamdesetak dramskih, operetnih i kabaretskih uloga.

Osim što je tumačio brojne uloge u splitskom HNK, bio je i direktor Drame tog kazališta.

Pamtit ćemo ga i po brojnim ulogama u TV serijama: Loza, Villa Marija, Ponos  Ratkajevih... Neke od TV uloga bile su mu Bitange i princeze, Ne daj se, Nina i Novo doba, a od filmskih uloga su Trešeta, Četverored, Da mi je biti morski pas i Marjuča ili smrt.

Nekoliko je posljednjih godina na gradskoj manifestaciji Dani Dioklecijana bio rimski car Dioklecijan. Iza sebe je ostavio suprugu i troje maloljetne djece.