2,13 kn - najviša cijena plina za povlaštene kupce

Vlada je na zatvorenom dijelu svoje prve sjednice izmijenila Odluku o najvišoj razini cijene plina za povlaštene kupce, kojom se propisuje razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2012. godine u kojem je određena najviša razina cijene prirodnog plina u iznosu od 2,13 kuna po prostornom metru, a primjenjuje se na povlaštene kupce (posebno za kupce kategorije poduzetništvo-industrijske kupce).

Ne odnosi se to na kućanstava koja obavljaju proizvodnu djelatnost s godišnjom potrošnjom plina manjom od 100 milijuna prostornih metara plina, a posebno se primjenjuje za kupce koji kupuju plin radi proizvodnje toplinske energije za tarifnog kupca prema odredbama Zakona o proizvodnji, raspodjeli i distribuciji toplinske energije, navodi se u priopćenju sa sjednice Vlade.

Prijašnja Odluka o najvišoj razini cijene plina za povlaštene kupce propisivala je razdoblje od 1. rujna do 31. prosinca 2011. godine, a izmjenom se omogućuje daljnje provođenje navedene Odluke, čime se omogućuje da povlašteni kupci plina za iste ili slične kategorije u Republici Hrvatskoj plaćaju cijenu plina kao u zemljama u okruženju, a također im se omogućuje opstojnost i međunarodna konkurentnost na tržištu, objašnjava se u priopćenju.


Vlada imenuje privremenog predsjednika Hanfe

Vlada je na sjednici prihvatila uredbu koja joj omogućuje da privremeno imenuje predsjednika Uprave Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na rok od 30 dana.

Kako je objasnio ministar financija Slavko Linić, četvorici od petorice članova Uprave Hanfe, uključujući predsjednika Uprave Antu Samodola, mandati istječu s 31. prosincem, a samo jedan član ima mandat još dvije godine.

Vladi je stoga uredbom omogućeno da preostalog člana Uprave privremeno postavi za predsjednika Uprave Hanfe koji će obavljati tehničke poslove dok Hrvatski sabor ne imenuje novu upravu i predsjednika Agencije.

Privremeni predsjednik Uprave neće imati ovlasti za djelovanje na financijskom tržištu jer procjenjujemo da se u iduća dva tjedna na financijskom tržištu neće dogoditi ništa strašno zbog čega bi on trebao intervenirati, rekao je Linić.