Zašto su "lude dvadesete" i danas zanimljive

Sve što ste o izložbi, o filmu i o stilu pod nazivom art deco željeli znati, možete saznati u istoimenom dokumentarnom filmu snimljenom u produkciji HRT-a, u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt.

Neposredan povod za snimanje dokumentarnog filma bila je izložba "Art deco - umjetnost između dva rata" zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt. Veliki kulturološki projekt nastavlja se na niz uspješnica kao što su: Pavlini, Barok, Bidermajer, Historicizam, Secesija,… koje su obilježile rad tog muzeja u posljednjih dvadeset godina i potvrdile njegov vodeći status među hrvatskim muzejima.

Bila je to iznimna prilika da se na jednom mjestu filmskim sredstvima zabilježe dokumenti vremena i od jedne studiozno pripremljene izložbe stvori zanimljiv film.

Dokumentarni film Art deco ne donosi samo podsjetnik na izložbu Muzeja za umjetnost i obrt. Zahvaljujući visokim standardima produkcije Dokumentarnog programa HTV-a, film redatelja i scenarista Gordana Sirotića otkriva zbog čega je vrijeme "ludih dvadesetih" i danas zanimljivo. Film je bogato ilustriran glazbom, čija nas prepoznatljivost odmah vraća u razdoblje između dva rata. 

Mnoga obilježja suvremenosti imaju začetak u onodobnoj modernosti. Posredstvom fotografije, novinstva, radija i filma, glazbe i mode art deco postao prvi globalni stil. Budući da se art deco javlja paralelno na raznim područjima umjetnosti, film daje širu kulturološku sliku razdoblja i nastoji jasno naznačiti povijesni, politički i društveni kontekst.