Obama optimističniji nego prije 4 godine

Američki predsjednik Barack Obama sinoć je na videokonferenciji izrazio povjerenje u demokrate okupljene u Iowi gdje su republikanski birači prvi sudjelovali na predizborima na kojima se odlučuje o republikanskom kandidatu za predsjednika i suparniku Obami na predsjedničkim izborima u studenom.

Na određeni sam način optimističniji sada nego prije četiri godine kada sam prvi put bio kandidat, izjavio je Obama koji će se kandidirati i za drugi predsjednički mandat.


U 2012. podsjetit ćemo Amerikance na put koji smo prošli

U 2012. podsjetit ćemo Amerikance na put koji smo prošli, dodao je Obama kojeg republikanski kandidati za Bijelu kuću optužuju da je podbacio, posebice na gospodarskom planu.

Obama to osporava, podsjećajući na obećanja dana prije četiri godine u Iowi koja je, kako tvrdi, i održao, navodeći kraj rata u Iraku, prihvaćanje reforme zdravstvenog osiguranja i smanjenje američke ovisnosti o uvozu energenata.

Na tvrdnju da njegova administracija nije dovoljno učinila, Obama je odgovorio da je učinila puno i da još ima puno toga učiniti te da je to razlog zbog čega su im potrebne još četiri godine, prenosi Hina.


Iowa: Sa 8 glasova više pobjedu odnio - Mitt Romney

Bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney pobijedio je na republikanskim predizborima u Iowi osvojivši samo osam glasova više od bivšeg senatora Ricka Santoruma.

Nakon šest mjeseci kampanje, 13 predsjedničkih TV debata i milijuna dolara uloženih u oglašavanje, republikanski birači u američkoj saveznoj državi Iowa prvi su sudjelovali na predizborima što će odlučiti o republikanskom kandidatu koji će se suprotstaviti Baracku Obami na predsjedničkim izborima 6. studenoga 2012. godine.

Romney (64), poslovni čovjek i mormon koji se drugi put natjecao za republikansku kandidaturu, osvojio je 25 posto ili 30.015 glasova. Na završnom skupu u glavnom gradu Iowe Des Moinesu u utorak Romney nije napao svoje suparnike već demokratskog predsjednika Baracka Obamu.

On je nedugo nakon inauguracije izrazio očekivanje da će, ako ne bude mogao izvesti zaokret u američkom gospodarstvu za tri godine, biti predsjednik u samo jednom mandatu, rekao je Romney za Obamu. Ja sam tu da preuzmem. On je ispao, dodao je.


Predizbori završavaju u lipnju

Nakon Iowe i New Hampshirea, predizbori se 21. siječnja održavaju u Južnoj Karolini, a 31. siječnja na Floridi. Predizbori se nastavljaju 4. veljače u Nevadi i Maineu, a 6. ožujka dolazi tzv. "super utorak" s predizborima u 10 saveznih država. Ciklus predizbora završava se 26. lipnja u Utahu.