Art-kino Grič počinje redoviti program

Premijerom Oscarom nagrađenog britanskog filma Vojvotkinja redatelja Saula Dibba s Keirom Kneightley, Ralphom Fiennesom i Charlotte Rampling u glavnim ulogama večeras počinje redoviti program zagrebačkog Art-kina Grič.

U tom će se kinu ubuduće redovito prikazivati filmovi europske, svjetske i nezavisne američke kinematografije, priopćeno je iz Art-kina Grič.

Programski voditelj je filmski kritičar i urednik Goran Ivanišević, a projekt Art-kina Grič vodi udruga Kulturni klub u suradnji s Kinematografima.

Kino Grič je kao repertoarno kino zatvoreno 2005., a od tada su se u njemu povremeno održavale filmske projekcije i drugi kulturni događaji.

Večerašnji film Vojvotkinja priča je o mladoj aristokratkinji iz 18. stoljeća, koja ubrzo nakon udaje spoznaje da njezin stariji suprug od nje želi samo nasljednika.

Film je osim Oscara za kostimografiju osvojio i nagradu BAFTA za kostimografiju, a Ralph Fiennes bio je nominiran za nagradu Zlatni globus.

Dio ulaznica za premijeru je i u slobodnoj prodaji po redovnoj cijeni od 25 kuna. Redatelj Saul Dibb poznat je po angažiranim filmovima, dokumentarcima Lopovi iz 2002. (Lifters) i Laka lova iz 2003. (Easy Money) te niskobudžetnoj kriminalističkoj drami Dječak Metak iz 2004. (Bullet Boy) koja se bavi problemom sve raširenijeg nasilja i opsjednutošću oružjem među mladim Londončanima.