Objavljena knjiga najubojitijeg snajperista

Američki snajperist Chris Kyle, s 255 ubijenih najubojitiji strijelac u povijesti američke vojske, koji je o tome napisao knjigu, tvrdi da mu je savjest pred Bogom čista i jedino žali za suborcima kojima nije mogao spasiti živote, piše britanski list Daily Star.

Rođen u Teksasu, bivši jahač rodea Chris Kyle (37) ponosan je jer su ga Iračani prozvali šejtanom (vragom), iako o tim ljudima nema visoko mišljenje. Svoj jezoviti rekord ostvario je za četiri boravka u Iraku.

Moji su neprijatelji samo divljaci. Žalim jedino zbog ljudi koje nisam uspio spasiti, marince, vojnike, suborce. Pred Bogom sam čiste savjesti, rekao je taj otac dvoje djece, koji je predstavio svoju knjigu o ratnome iskustvu u Iraku naslovljenu American Sniper.

Kyle je bio ranjavan i meta atentata. Za njegovu je glavu bila raspisana nagrada i o njemu se širila fama te je nazvan Al Šaita Ramad (vrag iz Ramadija), dok su ga njegovi suborci zvali Terminator.

Križar duhom, Kyle je rekao Bog je vodio taj metak za svoj najbolji hitac kad je kod grada Sadr s udaljenosti od dva kilometra smaknuo pobunjenika koji se upravo pripremao raketnim bacačem gađati američki konvoj.

Do Kyleova ostvarenja, američki rekorder je bio vijetnamski veteran, narednik Adelbert F. Waldron sa 109 ubijenih. Najmrtonosniji strijelac svih vremena je Finac Simo Hayha, vojnik koji je tijekom Drugoga svjetskog rata ubio 542 sovjetska vojnika.