Preminuo Josef Škvorecky

Češki pisac emigrant Josef Škvorecky, koji je objavljivao djela bivšeg predsjednika Vaclava Havela i drugih autora progonjenih u doba komunističkog režima, umro je od raka u Torontu u dobi od 87 godina, objavili su kanadski i češki mediji.

Pošto su napustili Čehoslovačku u doba sovjetske invazije 1968., kojom je ugušeno Praško proljeće Škvorecki i njegova supruga Zdena Salivarova osnovali su izdavačku kuću Sixty-Eight Publishers u Torontu i objavili 227 naslova. Njihove su knjige često bile krijumčarene u Čehoslovačku i tako prkosile cenzuri 70-ih i 80-ih godina.

Škvorecky je dobio niz književnih nagrada i priznanja u Kanadi kao i u svojoj domovini u kojoj mu je Red bijelog lava uručio upravo Havel. Škvorecky je podučavao češku književnost na sveučilištu u Torontu do umirovljenja 1990.

Njegov prvi roman Kukavice napisan 1948-1949., opisuje ozračje u njegovu rodnome gradu Nachodu tijekom oslobađanja od nacizma 1945. Roman je objavljen tek 1958., da bi zatim bio konfisciran i zabranjen. Kasnije je preveden na 20 jezika. Njegovi su tekstovi poslužili kao predlošci za filmove, a scenariji su pridonijeli uspješnom razdoblju čehoslovačkog filma 60-ih, a zatim i nakon pada komunizma 1989.