Praliji i Barbariću jednomjesečni pritvor

Bivšem sportskom direktoru nogometnog kluba Split Nenadu Praliji i tajniku kluba Špiri Barbariću zagrebački Županijski sud odredio jednomjesečni pritvor, i to zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. USKOK ih sumnjiči za zloupotrebu ovlasti u gospodarskom poslovanju i davanje mita. Bit će ispitano 60-ak svjedoka za inkriminirane radnje u razdoblju od 2007. do 2011.

Suoptužena direktorica računovodstva RNK Split Snježana Blažević, nakon što je jutros iznijela obranu pred USKOK-ovim istražiteljima, dalje će se braniti sa slobode. Nakon trosatnog ispitivanja, odvjetnik Branko Šerić izjavio je kako je njegova branjenica iznijela detaljnu obranu i odgovarala na pitanja te da za nju USKOK neće tražiti jednomjesečni istražni zatvor, odnosno da će se u nastavku istrage braniti sa slobode. Na upit kako se bivša šefica računovodstva splitskog kluba branila, Šerić je odgovorio: Šutnja je zlato, a istina je dijamantna.

Za koji su slučaj točno osumnjičeni, još nije poznato, a mediji nagađaju da je riječ o davanju mita za tzv. pošteno suđenje, zahvaljujući kojem je RNK Split napredovao u viši rang nogometne lige. Podsjetimo, aferu s HNS-om otvorilo je uhićenje nogometnih sudaca Željka Širića i Stjepana Djedovića početkom prosinca. Oni su optuženi da su primali mito za tzv. pošteno suđenje. Prije Božića uhićen je i šef karlovačkoga Županijskog saveza Neven Šprajcer. Širiću i Djedoviću određen je istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela, a Šprajcera se sumnjiči da je Širiću platio 25.000 eura da NK Karlovac uđe u Prvu ligu.

'Čelnici HNS-a moraju dati ostavku!'

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović komentirao je uhićenje nogometnih djelatnika. Zaključio je da se zbog toga u pitanje dovodi regularnost nogometne lige. Ministar se čudi kako vrh HNS-a u svemu ne vidi svoju odgovornost, a zapravo nogomet vodi u propast. Ako su nešto znali, onda su također odgovorni. Ako ništa nisu znali, ništa nisu vidjeli, ništa nisu čuli, onda nisu sposobni voditi Hrvatski nogometni savez i iz istog razloga moraju podnijeti ostavku, rekao je Jovanović za čelne ljude HNS-a.