Priča o prolaznosti, identitetu i podjelama

Drama "Prolazi sve" autora Dubravka Mihanovića, priča o starenju, prolaznosti, identitetu i podjelama u hrvatskom društvu, premijerno je sinoć u režiji Olivera Frljića izvedena pred punim kazalištem Gavella.

Starost je na sceni uz gromko odobravanje gledatelja prikazana kao nespretna i nemoćna, ali okrutna i lucidna te nepravedno zanemarena tema u suvremenom teatru.

"Prolazi sve", predstava šlagerskog naslova, bavi se starošću, vremenom koje nas sve čeka kao posljednji čin boravka na svijetu kakvoga poznajemo. U takvom ozračju pratimo životni put glavnoga ženskog lika, Franje Rožić, koja je preživjela osobne brodolome, političke optužbe i društvene oluje prije nego što su je samoća i starost natjerale na odlazak u starački dom.

Predstavu je režirao trenutačno natraženiji hrvatski redatelj, čiji je autorski projekt "Mrzim istinu", pobjednik 26. Gavellinih večeri ovjenčan i nagradom Hrvatskog glumišta za najbolju predstavu. No, njegove su predstave poput splitskih Bakhi te riječkog Turbofolka često izazivale političke skandale, ali i tjerale publiku iz gledališta... Predstavom o starosti Frljić se kao redatelj odmaknuo od izravnog političkog teatra.

Gavellini glumci, koji igraju po nekoliko uloga, predvođeni sjajnom Jelenom Miholjević, u vedrom i razigranom tonu pokazali su kako u staračkom domu može biti i lijepo te da to nije nužno - tužno mjesto.