Nađena astrološka ploča stara 2200 godina

Hrvatski znanstvenik dr. Stašo Forenbaher na arheološkom nalazištu Spila u Nakovani na Pelješcu otkrio je dijelove astrološke ploče stare 22 stoljeća. O tom iznimno rijetkom arheološkom nalazu, nazvanom Zodijak iz Nakovane, Forenbaher je s kolegom dr. Alexanderom Jonesom objavio rad u časopisu "Journal for the History of Astronomy", piše Jutarnji list.

Forenbaher je među tisućama komadića helenističke keramike pronašao komadiće bjelokosti s urezanim horoskopskim znakovima. Nakon nekoliko godina od gotovo 30 ulomaka bjelokosti uspio je spojiti dio astrološke ploče. Do sada su pronađene samo četiri takve u svijetu.

Spila Nakovana ili Nakovanska spila je špilja i arheološko nalazište ilirskog svetišta na Pelješcu, u blizini mjesta Nakovana. Arheolozi su u kolovozu 1999. otkrili, a u ljetu 2000. istražili Spilu, netaknuto svetište staro više od dvije tisuće godina.

Najstariji tragovi boravka na tom mjestu potječu iz oko 6000 g. pr. Kr. To je bilo vrijeme prelaska iz lovačko-sakupljačkog načina života na zemljoradnju i stočarstvo.

Riječ je o svetištu u kojem su se održavale gozbe i prinosile žrtve u sklopu rituala, vjerojatno vezanih uz plodnost. Pretpostavlja se da su svetište posjećivali većinom Iliri, koji su ondje ostavljali skupocjeno posuđe pribavljeno iz grčkog svijeta trgovinom ili gusarenjem.
Stašo Forenbaher usavršavao se i doktorirao u Americi te je zagovornik modernih metoda rada. Kako je rekao, zanima ga zašto se nešto događalo, što je bilo presudno u nekom povijesnom trenutku i kakvo je bilo ponašanje ljudi. Smatra da je arheologija antropološka, a ne povijesna znanost.