"Spasimo KNAP!"

Iz kazališta KNAP, koje djeluje pri Centru za kulturu Peščenica, pozvali su na potpisivanje peticije Spasimo KNAP, kojom od zagrebačke Gradske skupštine i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport traže donošenje novog statuta tog kulturnog centra, odnosno njegovo usklađivanje sa Zakonom o kazalištu, čime bi KNAP-u omogućili nastavak rada.

Zbog inercije ili nekompetencije zagrebačkih gradskih vlasti Kazalištu na periferiji, odnosno Peščenici, KNAP-u, prijeti zatvaranje, ističu iz KNAP-a. Podsjećaju da su o tome izvijestili još lani u studenome tijekom dodjele Nagrada hrvatskog glumišta, kada su glumci Petra Dugandžić i Goran Grgić, primajući nagrade baš za uloge ostvarene u KNAP-ovoj predstavi, pozvali javnost da ne dopusti zatvaranje toga zagrebačkog kazališta.

Kako bi mogao legalno nastaviti s radom, KNAP bi morao zadovoljiti uvjete  Zakona o kazalištima i upisati se u tzv. očevidnik pri Ministarstvu kulture, za što je nužna samo izmjena statuta Kulturnog centra Peščenica, kojem je osnivač i vlasnik - Grad Zagreb, ali, tvrde KNAP-ovci, Grad je odbija obaviti.

Svi naši problemi počeli su kada smo za jedne revizije izbrisani iz očevidnika kazališta jer KNAP nije registriran kao zasebna jedinica unutar Kulturnog centra Peščenica, nego je njegov integralni dio, ističe u priopćenju ravnatelj KC-a Peščenica Tomislav Štriga.

Navodi da je u vezi s tim kontaktirao s pročelnikom mjerodavnog gradskog ureda Ivicu Lovrića, koji mu je pak odgovorio da postojeća mreža kazališta u gradu Zagrebu zasad daje dovoljno prostora i mogućnosti za sve umjetničke potencijale u kazališnoj djelatnosti.


U nekoliko godina - 21 nagrada!

Iz KNAP-a podsjećaju kako je Grad Zagreb i sad vlasnik kazališta i da ga putem natječaja za javne potrebe u kulturi povremeno sufinancira, u iznosu od 100.000 kuna, pa ne može biti riječi o nekom astronomskom trošku za gradski proračun.

Upozoravaju da, unatoč potpisanim ugovorima, KNAP ne smije početi rad ni na jednoj novoj predstavi, a stare gotovo da i ne može prodavati, barem ne organizirano jer je školama Ministarstvo obrazovanja zabranilo suradnju s kućama koje nisu u očevidniku.

Kazalište KNAP je osnovano 2005. u sklopu Kulturnog centra Peščenica, a u samo nekoliko godina osvojilo je čak 21 nagradu. Na toj je sceni odigran solidan broj premijera, od kojih publika sigurno najviše pamti naslove Smisao života gospodina Lojtrice, Nitko i Ništ te najnoviju uspješnicu Amatere, višestruko nagrađenu na ovogodišnjoj dodjeli Nagrada hrvatskog glumišta.