NE na referendumu doveo bi RH u teško stanje

Na referendumu 22. siječnja građani odlučuju o budućnosti Hrvatske, a u slučaju da se izjasne protiv članstva RH u Europskoj uniji, zemlja će se naći u jako teškoj gospodarskoj situaciji. Izjavila je to ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Prva reakcija će vjerojatno biti pad kreditnog rejtinga, druga će vjerojatno biti procjena investicijske sigurnosti u Hrvatskoj jer je članstvo u EU između ostalog i mjera sigurnosti okruženja za ekonomske aktivnosti, u prvom redu investiranje, rekla je.

Pusić se pridružila akciji HNS-a organiziranoj u Gajevoj ulici u središtu Zagreba čija je svrha bila animirati građane za izlazak na referedum i glasanje ZA Hrvatsku u Europskoj uniji.

Po njezinim riječima, DA na referendumu dat će Hrvatskoj šansu da nastavi ići putem gospodarskog oporavka, a NE će dovesti do gubitka stabilnosti koja znači investicije, nova radna mjesta i barem održavanje postojećeg kreditnog rejtinga. Ja ne vidim kako bi se Hrvatska ekonomski oporavila na dugi rok od takvog šoka. Prema tome, za nas je odluka na referendumu na neki način odluka o budućnosti ekonomskog preživljavanja Hrvatske, istaknula je.

Samo 50-ak metara dalje, na Trgu bana Josipa Jelačića održan je skupa u organizaciji Vijeća za Hrvatsku - Ne u EU. Tamo su građani pozvani da na referendumu o ulasku u Europsku uniju, 22. siječnja, glasuju protiv.