"Istaknuti europsku pripadnost"

Svrha određivanja europske prijestolnice kulture je istaknuti europsku pripadnost na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i internacionalnoj razini jer je Europa zajedničko mjesto iz kojeg svi potičemo, kao i naša kultura, ocijenila je hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić koja sudjeluje kao gost na središnjoj proslavi otvaranja projekta Maribor 2012. Europska prijestolnica kulture.

Svečanost su otvorili slovenski predsjednik Danilo Tuerk i europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost, sport, medije i mlade Androulla Vassiliou.

Ministrica Zlatar ocijenila je program svečanosti zanimljivim jer je spajao visoku poetičnost s apsolutno suvremenom urbanom glazbom i u tom smislu pokazao ono što kultura danas jest.
 
Brojni europski gradovi dosad su iskoristili tu titulu za preobražaj vlastite kulturne osnove, te tako izmijenili način na koji ih svijet promatra, jer se u svakom gradu proglašenom Europskom prijestolonicom kulture tijekom cijele jedne godine održavaju različite kulturne manifestacije i umjetničke priredbe, istaknula je hrvatska ministrica.

Teme koje je odabrala slovenska prijestolnica kulture i koje će se realizirati tijekom 2012. godine u Mariboru i okolnim gradićima su futurističko mapiranje grada na rijeci Dravi, utopijsko planiranje i revitalizacija Maribora te preispitivanje budućnosti. U Mariboru će se u sklopu projekta, koji ravnopravno financiraju država i lokalni izvori, održati 238 različitih kulturnih projekata s poznatim i manje poznatim umjetnicima iz Slovenije, susjednih zemalja, Europe i svijeta.

Ministrica Zlatar izrazila je nadu da će Hrvatska uskoro biti u prilici kandidirati se na natječaj za Europsku prijestolnicu kulture. Ukazala je na činjenicu da europske smjernice pokazuju da je dobro da se kandidiraju manji gradovi i to u konceptu poput slovenskog, kad je umreženo više manjih gradova.