Tiskan četvrti dio autobiografije Mate Lovraka

Dosad neobjavljivani, četvrti dio autobiografije hrvatskog dječjeg pisca Mate Lovraka pod nazivom Uzvišeno zvanje, u kojemu autor govori o vremenu koje je proveo kao mladi učitelj u razdoblju prije Drugog svjetskog rata, objavljen je u izdanju nakladničke kuće Mozaik knjige.

Riječ je o četvrtom, ujedno i posljednjem, dijelu velikog autobiografskog ciklusa toga pisca koji čine knjiga Slamnati krovovi (1963.) u kojoj je opisao svoje djetinjstvo, roman Gimnazijalac (1969.) u kojem je opisao svoje školovanje, te treći dio nazvan Preparandist (1972.), u kojemu je opisao školovanje u učiteljskoj školi.

U Uzvišenom zvanju saznajemo kako je bilo biti mladim učiteljem u Hrvatskoj prije Drugoga svjetskog rata. Ne samo da je riječ o gotovo dokumentarističkoj prozi koja će postati nezaobilaznim mjestom u proučavanju povijesti hrvatskoga školstva, radi se i o intimnoj i dirljivoj ispovijedi čovjeka koji je svoj život posvetio drugima u najboljem smislu te riječi, stvarajući od njih dobre ljude. To je ujedno bilo i razdoblje prvih literarnih pokušaja u pedagoškim stručnim časopisima, kao i inspiracije i nastanka dva najpoznatija romana Vlak u snijegu i Družba Pere Kvržice, ističe se u priopćenju Mozaik knjige.

Hrvatski pisac za djecu Mato Lovrak (1899. -1974.) napisao je oko tridesetak knjiga, među kojima su najpoznatije Vlak u snijegu, Družba Pere Kvržice, Neprijatelj br. 1, Anka Brazilijanka, Micek, Mucek i Dedek i druge. Djela su mu prevedena na mnoge jezike.