Počinje London Art Fair

Najveći britanski sajam moderne i suvremene umjetnosti London Art Fair 2012, koji se ove godine održava od 18. do 22. siječnja u izložbenom centru Business Design Centre u londonskoj četvrti Islington, obuhvatit će više od 100 galerija koje će izložiti istaknuta djela vodećih imena britanske i međunarodne umjetnosti 20. stoljeća.

Kako se navodi na web stranici sajma, više od stotinu galerija iz Velike Britanije i inozemstva predstavit će djela više od tisuću umjetnika od početka 20. stoljeća do danas, kako velikih imena suvremene britanske i međunarodne umjetničke scene, tako i onih u nastajanju.


Upitnost etabliranih autoriteta

Tome treba pridodati brojne pojedinačne nastupe, grupne izložbe i velike instalacije suvremenih umjetnika i galerija iz cijelog svijeta, s naglaskom na one mlađe generacije, u sklopu sajamskog programa Art Projects. Riječ je programu koji mladim galerijama pruža platformu za predstavljanje najpoticajnijih suvremenih praksi, a u kojemu ove godine sudjeluje 29 galerija pod kuratorskom palicom novinara i kustosa Prylea Behrmana.

Program Art Projects ove godine najveći naglasak stavlja na draž eskapizma i teme putovanja - osobito onih do imaginarnih destinacija. Satira je također snažno prisutna, pri čemu umjetnici dovode u pitanje etablirane autoritete,  kazao je Behrman, koji je kustos toga programa od njegove inauguracije 2005.


Suvremeni fotografi nadilaze fotografiju

Spisateljica, izvjestiteljica i kuratorica Sue Steward kustosica je ovogodišnje izložbe suvremene fotografije Photo50, koja je tradicionalni dio sajma od 2007., pod nazivom "Novi alkemičar: suvremeni fotografi nadilaze fotografiju". Photo50 donosi 50 djela - od kojih su mnoga na prodaju - s naglaskom na umjetnike koji u svojim djelima ukrašavaju, transformiraju i mijenjaju identitet fotografije.

U sklopu London Art Faira predviđene su i brojne rasprave i predavanja na teme poput "Ali što sve to znači" i "Može li nas umjetnost još uvijek šokirati?".