Austrijanac opčinjen slavenskim mitovima

Austrijski književnik Mario Lackner večeras u 18 sati u GISKO-u riječju, glazbom i slikama predstavlja svoj književni prvijenac „Asta im Winterwald“.
„Djeci se još uvijek pričaju bajke. Bajke su ono što je ostalo od mitoloških predaja i rituala koji imaju veze s našim pretkršćanskim razdobljem u Europi. Mene nije zanimalo samo srednjoeuropsko blago koje sam upoznao kao dijete ili koje smo slušali u školi - o germanskim ili antičkim legendama. Mene je zanimalo kako je to kod Slavena u istočnoj Europi, kakvo je blago tamo skriveno, o kojem se meni u Austriji nikada nije pričalo. Što je zapravo i čudno, jer u Austriji imamo puno slavenskih imena, od naziva naselja do prezimena. Izgleda da je to ostalo skriveno, zaboravljeno i to me je zainteresiralo. A kako sam ih upoznao, one su me fascinirale - prvenstveno mitovi istočnih Slavena, kojima se bavim u knjizi,“ ispričao je za Radio Osijek ovaj austrijski pisac, koji posljednjih nekoliko mjeseci predstavlja roman „Asta im Winterwald“ i maštovitost svjetova iz svog prvijenca pred publikom oživljava glazbom i slikom.
Multimedijsko čitanje knjige koja na jedinstven način čitatelje odvodi u bogatstvo slavenskih mitova, bajki i legendi, no u isto vrijeme na zanimljiv način fiktivno vezuje uz suvremene svjetske događaje, u Osijeku organiziraju Austrijska čitaonica Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek u suradnji s Odsjekom za germanistiku Filozofskog fakulteta.
Lackner je knjigu početkom tjedna predstavio u Banja Luci, večeras je u Osijeku, a sutra će već biti pred riječkom publikom: „Mislio sam, uh kako će to biti s publikom kojoj je njemački strani jezik, jezik koji studiraju, ali prijam je bio izvrstan. Jednostavno sam osjetio kako publika zrači, kao da su bili opčinjeni pričom. U Banja Luci je to dobro funkcioniralo i veselim se večeri u Osijeku i zatim čitanju u Rijeci. I mogu si predočiti da će sljedeće godine biti i nešto veća turneja po zemljama jugoistočne Europe.“
Snimka njegova multimedijalnog predstavljanja knjige može se čuti na stranici:
http://cba.fro.at/54130