Retrospektivna izložba Bele Csikosa Sesije

Velika retrospektivna izložba hrvatskog slikara Bele Csikosa Sesije Za Psihom, sliko! otvara se večeras u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu. Bit će to jedna od najkompletnijih do sada, a obuhvatit će čak 150 djela iz raznih stvaralačkih razdoblja toga slikara, jednog od ključnih protagonista hrvatskog slikarstva na prijelazu stoljeća.

Ova retrospektiva, jedna od rijetkih koja obuhvatnije predstavlja Csikosev opus, pripada ciklusu velikih retrospektiva značajnih umjetnika kojima Umjetnički paviljon želi predstaviti najznačajnija imena koja su pomicala granice razvoja hrvatske umjetnosti od konca 19. i tijekom 20. stoljeća.

Osim široj javnosti uglavnom znanih radova posuđenih iz Moderne galerije i ostalih muzeja i galerija u Hrvatskoj, ova izložba predstavlja velik broj Csikosevih radova koji će ovom prilikom prvi put biti predstavljeni javnosti a koji su razbacani po raznim privatnim zbirkama.

Csikos Sesia (1864. - 1931.) smatran je začetnikom hrvatskog simbolizma. Bio je jedan od osnivača sustavne likovne nastave iz koje se razvila zagrebačka Akademija likovnih umjetnosti (ALU).