Svjedočanstvo fasciniranosti pejzažem

Velika izložba djela britanskog umjetnika Davida Hockneya, koja se otvara 21. siječnja u Kraljevskoj akademiji umjetnosti (Royal Academy of Arts) u Londonu, predstavit će slike velikog formata inspirirane pejzažima istočnog Yorkshirea stvorene posebno za galerijski prostor Akademije.

Izložba "David Hockney RA: A Bigger Picture" (David Hockney u Kraljevskoj akademiji: šira slika) prva je veća izložba u Britaniji posvećena tome engleskom pejzažistu, kojega je list The Times proglasio najvećim živućim britanskim umjetnikom.

Više od 150 djela tog iznimno plodnog autora, od ulja na platnu koja dominiraju njegovim opusom, preko akvarela, serije filmova snimljenih s 18 kamera koji će se prikazivati u sklopu izložbe do crteža stvorenih na iPadu - njih ukupno 51 plus jedan golemi crtež sačinjen zapravo od 32 slike - predstavljaju svjedočanstvo Hockneyeve cjeloživotne fasciniranosti pejzažem, ističe se na web stranici Akademije.

On je opsesivan umjetnik koji radi što želi i nije ga briga ako se to ne poklapa s modom, rekla je Edith Devaney, kustosica izložbe zajedno s Marcom Livingstoneom.

Hockney, engleski slikar, crtač, scenograf i fotograf koji već četiri desetljeća živi u Kaliforniji, a nedavno ga je britanska kraljica odlikovala Redom za zasluge koji ima samo 24 člana, a dodjeljuje ga izravno kraljica osobama koje su se istaknule u vojsci, znanosti, umjetnosti i promicanju kulture, izložbom tematizira krajolik i smjenu godišnjih doba u okrugu York na sjeveru Engleske, njegovu rodnom kraju.

Izložba je rezultat poziva upućenog umjetniku 2007. da stvori djela namijenjena velikoj galeriji Kraljevske akademije. Otvorena je do 9. travnja, kada se seli u muzej Guggenheim u Bilbau, prenosi Hina.