Akademici: Ulazak u EU povijesni trenutak

Hrvatski akademici na izvanrednoj skupštini sa 93 glasa za, dva protiv i jednim suzdržanim izjasnili su se o pristupanju Hrvatske u Europsku uniju.
Ulazak Hrvatske u europsku uniju prekrtenica je i povijesni trenutak kojim nipošto ne završava nacionalna povijest, nego je to nov iskorak i velika prilika za Hrvatsku. HAZU je tijekom prošlog desetljeća znanstveno vrednovao i obradio aspekte ulaska naše zemlje u Europsku uniju te su zaključili da su prednosti članstva mnogo veće od nedostataka, rekao je među ostalim predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić.

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je nakon skupa kako vjeruje da je opredjeljenje hrvatskih građana proeuropsko, te da i zadnje ankete pokazuju njihovu natpolovičnu i uvjerljivu potporu.

Najvažnije je da svi budemo optimisti i kažemo da će odgovor na referendumu biti da, a neku drugu opciju ne bi trebalo niti razmatrati, rekao je Josipović.

Istaknuo je kako akademici smatraju da je ulazak u EU iznimno važan.   Hrvatska će uložiti dio svoje suverenosti da bi dobila na državnosti i bit će jedna od onih zemalja koje upravljaju Europom, rekao je.