Najbolje od hrvatske scenografije i lutkarstva

Izložba Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije dječje kazalište, lutke i performansi, u povodu obilježavanja stote obljetnice profesije scenografa i kostimografa u Hrvatskoj, otvorena je u muzeju Mimara. To je nastavak istoimenog projekta koji je počeo 2009. godine velikom izložbom posvećenom stoljeću hrvatske scenografije i kostimografije u kazalištu.


Na izložbi se mogu vidjeti radovi doajena hrvatske scenografije, kostimografije i lutkarstva - od lutke Petrice Kerempuha autora Ljube Babića za predstavu Petrica Kerempuh i spametni osel (Teatar marioneta, 1920.), preko grotesknih lica i figura Zlatka Boureka, produkcije dječjih i lutkarskih kazališta u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Varaždinu i dr., kazališnih performansa družina Coccolemoco, Daska, Kugla glumište... do najnovije generacije autora. Njihovi su radovi predstavljeni putem originalnih ostvarenja - lutaka, kostimografskih i scenografskih skica, maketa i kostima, ali i sačuvanih fotografija i snimaka predstava.
 

Izložba je u prilagođenom obliku 2011. godine gostovala u Sarajevu i Ljubljani, gdje ju je u dva tjedna vidjelo više od 9000 posjetitelja. 

Autorica izložbe je Ivana Bakal. Projekt se realizira u dva prostora - osim u Mimari, otvoren je i u galeriji ULUPUH.