SAD: Perry izašao iz predsjedničke utrke

Guverner Teksasa Rick Perry izašao je iz utrke za republikansku kandidaturu na američkim predsjedničkim izborima 2012., nakon što je niz gafova i kontroverznih izjava smanjio izborne šanse tom nekoć vodećem kandidatu.

Oduvijek sam smatrao da je misija važnija od čovjeka. Razmišljajući o nastavku kampanje, zaključio sam da za mene nema održiva puta u kampanji 2012., rekao je 61-godišnji Perry svojim pristašama u Južnoj Karolini, konzervativnoj južnjačkoj saveznoj državi gdje se nadao oživjeti svoju kampanju na subotnjim izborima za republikansku kandidaturu.

Stoga danas prekidam svoju kampanju i odsad podupirem Newta Gingricha za predsjednika Sjedinjenih Država, dodao je Perry, rekavši kako vjeruje da je Newt konzervativni vizionar koji je u stanju promijeniti SAD.

Perry je u kampanju ušao u kolovozu i nakratko bio u prednosti u odnosu na ostale republikanske kandidate, no niz gafova i kontroverznih izjava smanjili su mu popularnost, prema anketama.

Govoreći o Gingrichu, bivšem predsjedniku Zastupničkog doma Kongresa, Perry je rekao: Imali smo razlika u mišljenjima, što je normalno u svakoj kampanji. Ni Newt nije savršen, ali tko među nama jest?, upitao je.

Perry i Gingrich proteklih su dana kritizirali vodećeg republikanskog kandidata Mitta Romneya zbog načina na koji je vodio privatni fond Bain Capital te su ga pozvali da objavi koliki je povrat poreza ostvario.

Perry je agresivnom retorikom pretekao u anketama bivšeg guvernera Massachusettsa Romneya i ostale suparnike nedugo nakon što je u kolovozu prošle godine ušao u predsjedničku utrku.