Uručene nagrade i diploma "Milka Trnina"

Nagradu Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za sezonu 2010./2011. dobili su mezzosopranistica Kristina Kolar i pijanist Lovro Pogorelić, a istoimenu diplomu Zdravko Šljivac, dirigent zbora Zvjezdice.

Nagrada, koja nosi ime velike hrvatske pjevačice Milke Trnine i dodjeljuje se za iznimno umjetničko dostignuće i muzičku kreaciju u prethodnoj sezoni, večeras je uručena dobitnicima, osim Pogoreliću koji se ispričao. Svečanost je organizirana u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski", gdje su koncert održali lanjski dobitnici te nagrade.

Uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja, nastupili su prošlogodišnji dobitnici sopranistica Martina Zadro i bas Giorgio Surian. Na programu su bila djela W. A. Mozarta, Gounoda, Rossinija, Masseneta, Gershwina i drugih, javlja Hina.

Nagrada Milka Trnina dodjeljuje se od 1958. Žiri koji odlučuje o nagrađenima svake se godine mijenja i u pravilu je riječ o članovima Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Nagrada se sastoji od medalje u srebru, koja je rad akademskog kipara Koste Angelija Radovanija, te diplome i novčanog iznosa.

Nepisano je pravilo da umjetnik tu nagradu može dobiti samo jednom. U proteklih gotovo pet desetljeća, otkako se dodjeljuje, učinjene su samo dvije iznimke - pjevač Drago Bernardić dobio ju je 1959. i 1963., a pijanist Jurica Murai 1959. i 1972. Tri su puta nagradu primili stranci - violinistica Tamara Smirnova 1988., dirigent Kazushi Ono 1991. te pijanist Wayne Marshall kao član dua s M. Janjaninom 2000.

Ukupno su dodijeljene 123 nagrade, a statistika pokazuje golemu prednost broja nagrađenih pjevača u odnosu na zastupljenost ostalih reproduktivnih grana.